понедељак, новембар 25, 2024

  Vinarija Rubis promovirala vina u Zagrebu

Slične objave

Podeli

Vjekoslav Madunić

Vinarija Rubis iz Čitluka je još jedna u nizu hercegovačkih vinarija koja je gostovala na promociji/radionici “ Vrijeme je ZA…“ u posljedne dvije godine u Zagrebu. Prije analize nekoliko vina od osam predstavljenih, više podataka o samoj vinariji.

I Rubis, profesionalno na tržištu od 2014., vuče tradiciju uzgoja vinove loze generacijama unatrag na području Brotnja. Koje sad već popularno nazivaju „Hercegovački Bordeaux“.Stacionirani su u mjestu između Čitluka i Međugorja koje u imenu ima vino- Vionica. Posjeduju 10 hektara u svome vlasništvu i otkupljuju grožđe sa još 35 ha od svojih kooperanata. Kada su izašli na tržište 2014. u prodaji je bilo 20000 butelja te su proizvodnju dizali iz godine u godinu na današnjiih 300- 350 000 boca. Imaju dobar plasman osim na tržištu svoga kraja u Dalmaciji a izvoze u okolne zemlje Srbija, Crna Gora u Europi Nizozemska i Njemačka te SAD i Šri lanku. Njihovi vinogradi su na tri glavne lokacije: Prenj gdje u dubokoj crvenici na nad.visini od 150-200 metara, južne padine,  uzgajaju sorte koje obilježavaju vinsku Hercegovinu žilavku i blatinu. Ondje je prosjećna godišnja insolacija 2700 sati. U okolini Vionice na poljima Široki, Bedra, Stuba i Poljane u dubokoj crvenici imaju pretežito crveni sortiment-blatina, trnjak , merlot i jasno žilavku koja u ukupnoj proizvodnji vinarije ima 55% udjela. Tu je raslo grožđe od kojega je napravljen Veteribus Blatina barrique perjanica kuće sa mnogobrojnim nagradama na međunarodnim smotrama vina. Na Pjanim brdima nadmorske visine od 250-300 metara, na crvenici i prosječnoj godišnjoj insolaciji od 2700 sati! (Hvarske brojke tijekom godine) su zasađeni žilavka, blatina, chardonnay, syrah,CS i cabernet franc. Sa ove pozicije dolazi žilavka od koje proizvode Arterru Selection i Arterru Quercus (koja je nekoliko godina bila izostavljena u ponudi i ponovno kreće…) Tu se nalaze i vinogradi stari 77 godina koji se godinama pomlađuju na istom trsu.

Foto: Marko Čolić

Kroz godine nakupili su mnoštvo medalja svih boja , ovdje nabrajam prošlogodišnja 4 srebra sa Decantera, 6 zlata i 2 srebra na AWC-u 2021.i 2 zlata na AWC-u 2022. za syrah i rose. Enolog vinarije je agronom Kristijan Raguž.

U radionici u Češkom domu koju je sommelierski vodio Darko Lugarić kušali smo slijedećih osam vina: 1. Žilavka 2022. 2. Rose Signorina 2022. (blatina i 5%plavke) 3. Žilavka Artera selekcija 2022. 4. Chardonnay 2022. 5. Blatina Vionica 2019. 6. Syrah 2018. 7. Cabernet sauvignon 2020. i Blatina barrique Veteribus 2018. Ovdje ću prikazati karakteristike četiri vina.

Foto: Marko Čolić

Žilavka Arterra selekcija 2022  12.5% alkohol i  5.25 g/L kiseline je kkao što ime sugerira izborna berba iz vinograda starih 77 godina sa Pjanih brda gdje se mladilo stalnim rezanjem posljednjih godina. Boja je zlatno žuta sa zelenim tonovima , izbalansiranih kiselina. Vino je gusto, mirisi intezivno herbalni osim smilja i drugih mediteranskih biljaka osjeti se i grašak i limun…U ustima kremozno, zaokruženo dugog trajanja u okusu. Maceracija je trajala 13 sati ,otočena u rostfraj i ostavljena na sur lie-u osam mjeseci sa redovitim miješanjem. Oko 5% je bilo u drvenoj bačvi i zatim kupažirano. U proizvodnji prije spomenutog Quercusa vino je punih osam mjeseci u drvu. Punjeno je oko 10000 boca. MPC je 10 eura.

Chardonnay 2022  13.5% alkohola i 5.25 g/L kiseline je kristalno čiste, zlatno žute boje. Intezivnog je mirisa na koštunjićavo voće, badem, ima karakteristične maslačnosti od odležavanja u drvu punih osam mjeseci ali to drvo je izbalansirano i ne prevladava. U ustima traje, ima pitkost. Proizvedeno je oko 6000 boca. Sommelier , koji je i dugogodišnji ugostitelj predlaže piti uz biftek sa žara sa polama krumpira a od ribe tartare tune ili palamide. MPC je 11 eura.

Foto: Marko Čolić

Cabernet sauvignon  2020  ima 15% alkohola i  5.85 gL kiseline. Boja je živo ljubičasta, osjete se intezivni mirisi na bobičasto voće, mentu, paljeno drvo. Vino je snažnog tijela , kompleksno, osjeti se mineralnost (slanost),slasno, još se osjete tanini koji će u budućnosti biti popeglani jer mu je predviđena trajnost u ovom trenutku dugi niz godina. Svakako bi ga bilo zanimljivo kušati ponovno za 3-4 godine. Maceracija je trajala oko dva tjedna i odležalo je u drvu puna 24 mjeseca. Vino bi dobro išlo uz divljač praćenu đemom od borovnice ili brusnice, knedle sa šljivama…Ovdje je prinos po čokotu bio 1.30 kg a po riječima Mandarića pretežito je kod ostalih sorti na 2-2.5 kilograma.

Blatina barrique Veteribus (lat.stari način)  2018  14.5% alkohola i 5.92 g/L kiseline je najviše nagrađivano vino na festivaqlima i ubrajaju ga među 2-3 najbolja crna vina u Hercegovini. A konkurencija ondje nije mala (Škegro, Nuić, Čitluk d.d linija Teuta, Milas da spomenem samo ovu četvorku…). Vinogradi odakle je Veteribus su u Vionici a sastavljeno je od 85% blatine i 15% CS-a. U mirisu osjeti se crno bobičasto voće, suha šljiva, cimet,duhan. Vino je u ustima slasno, mineralno, bogato, moćno, zaokruženo i ekstraktno…Odlično tehnički napravljeno sa izrazitim teroarskim karakteristikama.

Opći je zaključak u radionici da je Rubis ozbiljna vinarija vrijedna pzornosti te dobro potvrđuje tezu o velikom potencijalu hercegovačkih vina u što smo se imali priliku uvjeriti u čak 9 radionica posvećenih vinima tog područja. Kako je netko rekao na kraju „ovo vino se ne bi nigdje posramilo“ tako ću i ja zaključiti da su Oliver Mandarić i njegova obitelj već sada dostigli visoki profesionalni nivo sa svojim odličnim vinima.