понедељак, септембар 30, 2024

Vuletić: I Priština i Beograd žele neku vrstu zamrznutog konflikta

Slične objave

Podeli

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić izjavio je da i Beograd i Priština žele neku vrstu zamrznutog konflikta po pitanju rešavanja situacije na Kosovu i da ne očekuje da će se to promeniti.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU održana je u Briselu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su današnji pregovori beogradske i prištinske delegacije neuspešno okončani, pošto premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio kompromisni predlog Evropske unije.

Vuletić je rekao da pozdravlja odluku Vučića da Srbija prihvati kompromisni predlog. „Bolje što je prihvatio, ne treba nam junačenje“, rekao je on za Dan uživo na N1, ali je istakao da je izostala podrška iz Srbije, političkog establišmenta, ali i šire javnosti. Rešavanje pitanja Kosova je, prema njegovim rečima, najveći državni problem koji Srbija ima već decenijama.

„Ovde se radi o neiskrenom prilazu tom problemu. I Priština i Beograd žele neku vrstu zamrznutog konflikta, zloupotrebljavaju emocije građana koje predstavljaju“, kazao je Vuletić. Šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je da nije bilo moguće premostiti razlike. Kako je naveo, Kurti nije bio spreman da krene napred i u kredibilan proces ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice srpskih opština.

Potez Kurtija Vuletić vidi kao lošu nameru, ocenjujući da plaši građane Zajednicom srpskih opština, povlačeći paralelu između Kosova i Republike Srpske. „Dobio je garancije da će sve biti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima i nema govora o RS“, naveo je on.

Vuletić kaže i da nakon ovoga ne očekuje drastičnu reakciju Vašingtona i Brisela, jer, već smo, kako je kazao, „zaustavljeni u evrointegracijama i trpimo posledice“.

„Mi smo u slobodnom padu“, rekao je on i dodao da Aleksandar Vučić nije vlasnik Srbije da bude vrhovni pregovarač kome ne može ništa da se kaže ili predloži. Srpska opozicija, kako je naveo, morala bi da ima stav pitanju Kosova, a ne polovičan i da izbegava tu temu.

Nama je potreban dogovor sa Kosovom i vekovni mir, nakon višedecenijske pogrešne politike, rekao je on i dodao da je potrebno da zahtevaju od Vučića dogovor. Apelovao je na Vučića da „učini jednu dobru stvar“ i ode i napravi dogovor, i na opoziciju da, ako to učini, da ga ne naziva izdajnikom.

N1 Srbija