петак, октобар 4, 2024

GDF, GLAS i GRUPA OKTOBAR traže da 11. jul bude proglašen Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. jula 2023. –  Građansko demokratski forum (GDF), organizacija GLAS i Grupa Oktobar zatražili su danas da 11. jul u Srbiji bude proglašen “Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici”. Uoči 28. godišnjice tog zločina, zatražili smo da kultura sećanja i pijeteta postanu sastavni deo srpskog društva u kojem ćemo se, pre sopstvenih, sećati žrtava stradalih u naše ime.

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

Na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici, stojimo pognute glave pred žrtvama ovog bezumnog i varvarskog čina vojske pod komandom i kontrolom Ratka Mladića i Radovana Karadzica.

Stojimo držeći se za ruke sa našim komšijama i sugrađanima Bošnjacima koji oplakuju i još ukopavaju svoje članove porodice, rođake i prijatelje.

Stojimo nemi od sramote jer ovaj gnusni zločin, počinjen u srpsko ime, nismo imali snage da sprečimo. Nismo sprečili ni Sarajevo, Prijedor, Tuzlu, Foču, Višegradsku živu buktinju. Nismo imali snage da se suprotstavimo zlikovcima među nama. Zbog toga nosimo večnu odgovornost za neučinjeno. Zbog toga imamo obavezu da sprečimo nove sukobe koji se glasno najavljuju u srpskom društvu i nailaze na razumevanje velikog dela političke elite.

Nemanja Milošević (Foto: Medija centar/portalforum.rs)

Osuđeni počinioci genocida su sebi dali ime srpske zemlje i nosili srpska znamenja i pod njima ubijali ljude zbog toga što su bili Bošnjaci. Zato su te žrtve naša odgovornost. Ali zločincinisu. Nikakva pripadnost nikakvom rodu s njima ne postoji. Oni su rod zločinaca. Ko želi, neka ostane u rodu s njima. Mi nismo i nećemo.

Naš rod su ožalošćeni ljudi našeg podneblja i kulture, svih imena, verovanja i znamenja. Sa njima tugujemo, molimo za oproštaj i verujemo u budućnost prijateljstva i solidarnosti. Sećajući se onih čija su očinstva prekinuta i onih koji nikada nisu postali očevi, želimo mir pod našim nebom za svu našu decu.

Čedomir Stojković (Foto: Medija centar/portalforum.rs)

Zahtevamo da 11. juli bude zvanično proglašen za Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Zahtevamo da kultura sećanja i pijeteta postane sastavni deo srpskog društva u kojem ćemo se, pre sopstvenih, sećati žrtava stradalih u naše ime. A najviše njihleži pod zemljom Srebrenice, stoji u saopštenju koje potpisuju Nemanja Milošević, predsednik GLAS-a, Čedomir Stojković, predsednik Grupe OKTOBAR i Zoran Vuletić, predsednik GDF.

U Potočarima će sutra biti sahranjeni posmrtni ostaci 30 žrtava, među kojima se nalaze i četiri maloletne osobe. Najmlađa žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva.

D. B.