петак, октобар 18, 2024

Protest “Srbija protiv nasilja”: Novo okupljanje u sledeći petak

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. maja 2023. – Hiljade ljudi je sa protesta “Srbija protiv nasilja” pozvalo na ostavke zvaničnika. Okupljeni su u više navrata uzvikivali “Ostavke” i “Vučiću odlazi”.

Ovo je drugi po redu protest protiv nasilja koji je održan na poziv parlamentarne proevropske opozicije nakon dva masovna ubistva koja su potresla Srbiju prošle nedelje. Na poziv organizatora učesnici protesta su blokirali Gazelu, najprometniji most na autoputu u Beogradu.

Oragnizatori su naveli da je Gazela “jedina institucija koja funkcioniše” u zemlji. Blokada ove ključne saobraćajnice u gradu trajala je oko dva sata. Organizatori su naveli da su dva zahteva ispunjena – zakazivanje sednice Skupštine Srbije i ostavka ministra prosvete Branka Ružića.

foto: Beta

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević pozvao je okupljene da dođu sledećeg petka ispred Skupštine Srbije u vreme kada će se održavati sednica na zahtev opozicije. Okupljeni na autoputu u Beogradu u jednom trenutku su simbolično upalili svetla na mobilnim telefonima.

Protest je započeo kod Skupštine Srbije. Kada je kolona krenula ka Gazeli, čitava trasa ulice Kneza Miloša, duge 1,6 kilometara, bila je ispunjena ljudima, kao i prilazi ovoj ulici. Građani su prolazili u tišini a povremeno su se zaustavljali i aplaudirali brojnosti okupljenih.

Tokom blokade dela auto puta kod Gazele i kongresnog Sava centra propuštana su vozila Hitne pomoći.

Učesnici su nosili transparente “Ne želim da mi se dete rodi u državi nasilja”, “Happy je gotov”, “Informer je laž”, “Pink je ubica” i “REM je zlo”.

Među zahtevima, osim hitne sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o bezbednosti, je i ostavka ministra policije Bratislava Gašića i direktora bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina. Traži se i smena Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi.

Takođe se zahteva i ukidanje rijalitija i drugih programa koji promovišu nasilje. Opozicija nije odustala od novog protesta i nakon što je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakazao za 18. maj sednicu o bezbednosnoj situaciju što je bio jedan od zahteva protesta.

Predstavnici stranaka koje su pozvale na protest su odgovorili da time nisu ispunjeni zhatevi prostesta.

Protesti su organizovani nakon dva masovna ubistva koja su potresla Srbiju prošle nedelje.

Trinaestogodišnji napadač ubio je osam đaka i radnika obezbeđenja a ranio šest učenika i nastavnicu. Dan kasnije u selima Malo Orašje i Dubona 21-godišnji napadač je ubio osam, a ranio 14 osoba. Prvi protest je održan 8. maja a vlastima je dat rok od pet dana za ispunjenje zahteva. Protesti su prethodnih dana bili organizovani i u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije.

(Izvor: Radio Slobodna Evropa)