понедељак, март 4, 2024

Vislander- svjetski raritetna bugava i plavac mali

Slične objave

Podeli

Vjekoslav Madunić, dopisnik Portala Forum iz Zagreba

Damir Radica uz Marka i Sandu Vojković modernom  vinarijom Vislander odaju svojevrsni hommage svojoj baki (noni)Franki Vojković i pradjedu Juri Dorotiću.

Na Visu je oduvijek bilo loze, nažalost je u naše vrijeme ima najmanje. Tamo je autohtona sorta u svjetskim razmjerima bugava (vugava) koje ukupno na Visu i 1 ha na Braču ima oko 15 hektara.Ona je zabilježena samo tu, nije joj pronađeno srodstvo nigdje drugdje u svijetu. Vinarija ima ukupno 15 hektara u svome vlasništvu: 7ha su plavci, na 5 hektara je bugava a na 3ha je kuč i druge stare bijele sorte (kurtelaška,rukatac). Vis je za Drugog svjetskog rata bio slobodna zona na koji su, skriveni aerodrom, slijetali britanski avioni. Bilo je to doba neimaštine kada je glava kuće baka Frona, jer su muški bili u oslobodilačkom ratu, morala brinuti o svima a nije ih bilo malo.

Foto: Marko Čolić

Sklapajući svojevrsni savez sa Britancima u razmjeni dobara ona je davala najvrjedniju namirnicu vino a sa druge strane je dobijala porcije vojničke hrane. Taj istiniti događaj u vinariji su iskoristili za sintagmu “Vino za život” koja odlično prezentira ono vrijeme. I dok nam je danas vino nadopuna i užitak u ono ratno vrijeme značilo je život u doba velike oskudice. Podrum i kušaonica se nalaze u Milni.Prije opisa nekoliko vina,  od ukupno devet koliko smo probali, nabrojit ću polja ili položaje na kojima dozrijevaju plavci i bugave: Tihobraće Grand cru pozicija, Milna također Grand cru, Ljubišće, Voščice i Dračevo polje.

Prezentaciju je Darko Lugarić počeo Pjenušcem Komiška bonda (strana) bijela 2021  sa 12%alkohola i 6-7 g/L kiseline. klasična metoda brut sa malim ostatkom šećera. Osnovno grožđe je kuč i 15%vugave. Odležao je godinu dana a zatim degoržiran. Pjenušac ima sve karakteristike terroira, pitak je, aromatiku je dala vugava, bademasti miris,osvježavajući a odležavanjem će biti još bolji. Možda bi mu kvasac pojačao strukturu ali je ovakav  lepršav,svjež upravo ono što se htjelo postići. Sommelier preporučuje od hrane rakove, škampe,tapase…

Foto: Marko Čolić

Bugava antique  2021    13% alkohola je puno kompleksno vino s izraženim aromama marelice, tropskog voća i badema. Kristalno bistro, sunčano žute boje. Ovdje je vino  kombinirano  bilo u rostfraju a 30% u drvu u bačvama od 500 litara. Radila se kriomaceracija 3-4 sata na 4 stupnja. Također i batonaž. Osjeti se kremoznost kvasca i mali utjecaj drva. Grožđe je brano sredinom kolovoza da bi se dobilo pitko a dovoljno snažno južno dalmatinsko vino. Ima potencijal opdležavanja 3 do 5 godina. U kuhinji dobro bi se uparilo sa teletinom , hobotnicom ispod peke, ribom na gradelama. U Dračevom polju, gdje je nastalo, je kombinacija zemlje sa malo pijeska. Francem:” Vugava je interesantno vino, tipične sortnosti nije usporediva ni sa jednim drugim. Ako išta na Visu treba čuvati onda je to ovo bijelo karakterno vino sa punim potencijalom sorte”.

Plavac mali Ljubišće  2018  13.5% alkohola nastao na pjeskovitom tlu i nadmorskoj visini od oko 100 metara.Izraženog mirisa na makiju u okusu se osjeti ukuhana šljiva, kompot jakih tanina sa dugim završecima. Vino je bilo samo mjesec dana u drvu a onda tri godine u boci. Ljubišće je najnagrađivanije vino. Bilo je diskusije o iskakanju tanina-tijelo i arome su elegantni ali treba smiriti tanine.  Na kraju opći je zaključak da bi trebalo forsirati ovaj tip plavca i položaj sa kojega dolazi. A nije se zaboravilo ni na hranu ovaj puta suhe mesne prerađevine pršut, kulen, kulenova seka a od onih sa vilicom bolonjez…

Foto: Marko Čolić

Plavac mali položaj Tihobraće polje 2017  14% alkohola nastao u kraškom polju na nad.visini od 10 do60 metara. Boja je tamno rubinska sa ljubičasto smeđim odsjajem. U okusu osjeti se snažna struktura, visoki šećeri i izraženi ali usklađeni tanini.Još uvijek ima jako lijepu kiselinu a potencijal odležavanja je više od 5 godina. U preradi nakon vrenja vino je bilo u inoxu 3 mjeseca. Nakon toga 60% vina je odležavalo u bačvicama od 225 litara, 25% je bilo u bačvama od 500 litara (kombinacija mađarskog i francuskog hrasta a 15% ostaje u inoksu. Nakon vađenja iz drva ostaje još 8 mjeseci u zajedničkoj kupaži u inoxua.A punjeno u boce odležava još pola godine.  Vino se pakira pod etiketom već spomenutog dide Jure. Ovako lijepo snažno vino dobro bi se uklopilo uz poznatu pogaču od slane ribe (višku) i jaka jela poput tune i janjetine na gradelama te jela od divljači (zec), pašticade, pršut i zreli paški sir.

Završno, viški plavci imaju nježnu strukturu i isto takvu aromu sličniji su po tome plavcima sa susjednih otoka Brača i Korčule nego li onima sa Pelješca. Otok Vis ima veliki potencijal sortimenta i nema sumnje da će u godinama koje dolaze vinarija raditi još bolja vina a neka od ovdje spomenutih će starenjem doživjeti svoje vrhunce.

Vinarija ima i svoju destileriju u kojoj nastaju rakije travarica i lozovača, likere-kruškovau, rogačicu i orahovicu. Posebnu pozornost posvećuju svome đinu od rogača  24 Carob Gold Gin (u Rimsko doba je zlatnik solidus težio 24 sjemenke rogača. Ovdje su tvorci pića usporedili i napravili gin od 24 rogača kao što i 24 karata označavaju čisto zlato). Ali tu je i aperitivno piće Limoncello nastalo od kore autohtonog agruma (viškog limuna punog aromatičnog ulja i ugodne gorčine)