петак, октобар 4, 2024

Vuletić (GDF): Vučić se sprema da odbije sporazum sa Kosovom

Slične objave

Podeli

“Propagandisti Putinovog režima su i u tome bili vrlo direktni: novi rat na Balkanu je prvorazredni ruski interes”

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić ocenio je danas da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić priprema odbaci francusko-nemački mirovni sporazum o odnosima Srbije i Kosova i poručio da ga pretnje koje je potpisnicima Apela za prihvatanje evropskog sporazuma o Kosovu uputio lider radikala Vojislav Šešelj neće zaplašiti.

“Iako se u početku činilo da Vučić priprema javnost za prihvatanje evropskog kompromisa o odnosima dve države, nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da će prihvatiti plan, Vučić je rešio da promeni kurs. Nažalost, u tome mu je asistirao i veći deo parlamentarne opozicije”, naveo je Vuletić us aopštenju za javnost.

Dodao je da je, prateći Vučićeve izjave kao i propagandne medije pod njegovom kontrolom, potpuno jasno da priprema javnost za odbacivanje mirovne inicijative francuskog predsednika i nemačkog kancelara. “Na Vučićevu odluku da krene u odbijanje evropskog kompromisa, nesumnjivo je uticao i stav Putinovog ambasadora u Beogradu koji je pretećim tonom rekao da će Vučić odbiti mirovnu inicijativu”, naveo je Vuletić.

On je upozorio da će posledice Vučićevog odbijanja političkog kompromisa sa Kosovom biti “strašne i fatalne” po Srbiju, a mogućnost za novi sukob na zapadnom Balkanu se značajno uvećava.

“Propagandisti Putinovog režima su i u tome bili vrlo direktni: novi rat na Balkanu je prvorazredni ruski interes kako bi se pažnja demokratskog Zapada skrenula sa agresije na Ukrajinu”, kazao je Vuletić.

Dodao je da ga današnji brutalni napadi “Vučićevog neformalnog glasnogovornika, političkog oca” i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, na potpisnike Apela za prihvatanje evropskog sporazuma o Kosovu “neće ni najmanje uplašiti”.

“Vučićeve cirkuske nakaze i fašistički propagatori ne mogu nas zaustaviti da se borimo za mir, za evropsku budućnost Srbije, za demokratiju i protiv diktatorskog režima koji nas ponovo uvodi u sukob sa čitavim demokratskim svetom. Cenu toga sukoba u koji nas Vučić uvodi skupo će platiti svi građani Srbije”, poručio je Vuletić.

(Autonomija)