недеља, октобар 6, 2024

Vučić: Nema povratka u institucije do ispunjenja srpskih zahteva

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. novembra 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbi neće vraćati u institucije na severu Kosova i Metohije, sve dok ne budu ispunjeni uslovi koje su oni postavili, odnosno povlačenja odluke Prištine o registarskim tablicama i formiranja Zajednice srpskih opština.

Vučić je novinarima u Parizu kazao da je u avgustu u Briselu bilo govora oko predstojećeg problema sa ličnim kartama i tablicama, a da je Srbija tada za lične karte predlagala “nešto što nije lako za nas, ali je to u okviru naše politike i Otvorenog Balkana i svega drugog što je nemoguće da bilo ko odbije, da prevazidjemo tu situaciju”.

“Oko tablica je to nemoguće. Meni su tada rekli, molimo te predsedniče, uradite to, mi ćemo na sebe preuzeti brigu oko tablica, naš je posao da ubedimo premijera Kosova Aljbina Kurtija da se to reši drugačije. I nije se rešilo ništa”, kazao je on.

Upitan da li je na sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom bilo reči o francusko-nemačkom predlogu koji predviđa određena rešanja kosovskog pitanja, Vučić je rekao da je Srbija “na non-pejper odgovorila non-pejperom”, podsećajući da je nekoliko dana ranije poslala zvaničan odgovor na taj predlog.

“Kako mislite da nam neko stavlja nešto što tobož treba da dobijemo, u nekakav zaključni sporazum, a to je trebalo da bude poštovano prvim sporazumima. Mi smo mali, mi smo slabi. Nisam ja naročito pametan, ali nisam ni idiot. Nemojte od svog rukovodstva da pravite idiote. Nema ništa od tog posla”, istakao je Vučić.