петак, октобар 18, 2024

Sutra otvaranje 59. oktobarskog salona

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. oktobra 2022. – Ovogodišnji 59. oktobarski salon svečano će biti otvoren sutra (21 sat) u Salonu Muzeja grada, Bulevar kralja Aleksandra 30.

Oktobarski salon (Beogradski bijenale) je jedna od najvećih kulturnih institucija u našoj prestonici, rekao je Aleksandar Ilić, vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Beograda, a gradska podsekretarka Gradskog sekretarijata za kulturu Gordana Goncić da je Oktobarski salon jedna od 14 manifestacija u Beogradu čiji je već nekoliko godina organizator Kulturni centar. “Salon je uvek pratio vreme, menjao svoj koncept koji je počeo sa izlaganjem likovnih ostvarenja i dizajna”, rekla je Goncić i za ovu priliku citirala Antona Pavlovića Čehova koji je još davne 1886. godine rekao: Potrebne su nove forme.

Foto: portalforum.rs

Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture Salon vidi kao Sredovečnog mudrog čoveka”. To je jedini salon koji se držao, rekao je Jokić i podsetio da je sve počelo davno u Masarikovoj ulici gde je danas garaža i da je Salon vremenom dospeo – do migranta.

Umetnička direktorka 59. oktobarskog salona, Zorana Đaković Minniti rekla je da je preispitivanje Salona nešto “što se prirodno nametnulo” i da je organizatorima stalo da ova manifestacija preživi i naglasila potrebu da o njenom konceptu brinu i umetnici.

Za ovogodišnji Salon nije bilo javnog konkursa i umetnici su pozivani direktno. Na ovogodišnjoj manifestaciji većina umenika je iz naše zemlje, ali ona i dalje ostaje međunarodnog karaktera, rekla je Zorana Đaković Minniti.

D. B.