понедељак, мај 27, 2024

Ukrajina: Besne borbe u čeličani u Marijupolju

Slične objave

Podeli

U gotovo sa zemljom sravnjenoj čeličani u Marijupolju nastavljaju se teške borbe. Agresorske ruske snage pokušavaju da eliminišu poslednje branioce tog grada i zauzmu stratešk ovu ukrajinsku luku.

Bitka je dobil na žestini i pored najava da ruski predsednik, diktator Vladimir Putin ima nameru da pusti zatočene Ukrajince i da koridorom odu na neko bezbednije mesto u okolne zemlje. Govori se da Putin želi da ruskom narodu na Dan pobede saopšti velike uspehe na bojnom polju i najavi dalju eskalaciju rata u Ukrajini.

Oko 2.000 ukrajinskih boraca, po najnovijoj proceni Rusije, skriveno je u tunelima i bunkerima ispod velike čeličane Azovstal, poslednjem džepu otpora u Marijupolju. Među njima je i nekoliko stotina civila.

Kapetan Svjatoslav Palamar, zamenik komandanta ukrajinskog puka “Azov” koji predvodi branioce u čeličani, rekao je ukrajinskoj televiziji da su ruske trupe u fabrici već treći dan i da nailaze na žestok otpor.

Rusi su, navodno, uspeli da uđu uz pomoć jednog električara koji je zna raspored prostorija, rekao je Anton Geraščenko, savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine. “Pokazao im je podzemne tunele koji vode do fabrike”, rekao je Geraščenko u video snimku objavljenom u sredu. “Juče su Rusi počeli da jurišaju na te tunele, koristeći informacije koje su dobili od tog izdajnika”, izneo je on.

Kremlj je negirao da njegove trupe jurišaju na fabriku. Pad Mariupolja bio bi veliki uspeh za Moskvu, lišavajući Ukrajinu vitalne luke, omogućavajući Rusiji da uspostavi kopneni koridor do poluostrva Krim koji je oduzela Ukrajini 2014. godine, i oslobađajući trupe za borbu na drugim mestima u Donbasu, istočnom industrijski region za koji Kremlj kaže da je sada njegov glavni cilj.

Palamar je molio svet da izvrši pritisak na Rusiju da dozvoli spasavanje civila iz čeličane zajedno s ranjenim borcima. Tokom vikenda evakuisano je oko 100 civila. “Ranjeni vojnici umiru u agoniji zbog nepostojanja odgovarajućeg tretmana”, rekao je on putem videa.

Kremlj je tražio od boraca da se predaju. Oni su odbili. Rusija ih je takođe optužila da sprečavaju civile da odu.

Katerina Prokopenko, supruga komandanta puka Azov, Denisa Prokopenka, izjavila je da će bez evakuacije trupe unutra poginuti: “Oni ostaju do kraja. Nadaju se samo čudu. … Neće se predati”, rekla je ona za Asošijeted pres. Deset nedelja od početka razornog rata, ukrajinska vojska tvrdi da je ponovo zauzela neke oblasti na jugu i odbila ruske napade na istoku, a ukrajinske i ruske snage se bore za svako selo. (Beta)