недеља, октобар 6, 2024

Ej, bre, pope!

Slične objave

Podeli

Dragan Banjac

Porfirije zapretio direktorima škola koji „sprečavaju“ versku nastavu.. Ovako glasi vest na nova  s.. Dalje se kaže da je gospodin vrhovni Srbin na svom facebook profilu objavio fotografiju učionice koja je prazna, a poruka/pojašnjenje sledi i od nje se krvi u žilama ledi.

„Veoma sam razočaran informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju, čak bih rekao, sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu. Posavetovaću se sa braćom arhijerejima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica o tome da li da javno objavimo njihova imena i imena škola koje na taj način diskriminišu sopstvene učenike. U svakom slučaju ćemo uputiti zvanično reagovanje i nadležnim državnim organimma“, napisao je Porfirije.

Nisam iščekao da se tema malo krčka” nego sam požurio da upitam rečenog gospodina – otkud mu pravo da preti direktorima škola koji, kako je naveo, sprečavaju  – versku nastavu.

Gospodine, zaboravili ste da kažete šta bi to mladi ljudi koji ne žele vaše učenje – propustili. Možda da je zemlja ploča koju drže četiri bika ili ne znam više na čemu. Umesto pretnji slobodno ste im mogli preporučiti da čitaju Zablufe o Bogu Ričarda Dokinsa, možda Ateološku raspravu Mišela Onfrea ili Bog nije veliki Kristofera Hičensa.

Kažete da ćete da se posavetujete “sa braćom arhijerejima” i “predstavnicima drugih crkava” i “verskih zajednica” – da li da objavite njihova imena i škole koje na taj način, kako kažete, diskriminišu sopstvene učenike”. Ta Vaša braća i drugi  nemaju ništa (raz)umno da poruče mladima. Budite sigurni u to.

foto: Patijarh Porfirije (fb)

Da ste tužibabe i redovno pripadnici raznih službi odavno je znano. Ali, bolje bi bilo (osim da već jednom počnete da plaćate porez i izađete iz skupih crnih limuzina…) da iz svojih redova maknete politikante/zlikovce, poput onog popa (Marić) koji je u kameru ubicama u istočnoj Bosni pred likvidaciju Bošnjaka poželeo sigurno oko i mirnu ruku.

Kada sam o ovom slučaju (uz poč. Zorana Petrovića Piroćanca jedini sam svedok “dešavanja” u Srebrenici i okolini) svojevremeno pred jednu tribinu (Građanski demokratski forum, 30, novembar 2019) na kojoj su još govorili prof. Nenad Prokić i fra Mile Babić, bosanski franjevac, pitao protojereja Ljubivoja Stojanovića iz Hrama verujućih (Patrijaršije) zašto se Crkva (SPC) nije ogradila od ovih monstruoznih poruka i raspopila predstavnika Crkve koji je izrekao “blagoslov” zlikovcima, uz ćutanje i snebivanje samo je rekao da dotični “i nije imao odgovarajuću naobrazbu”.

Vama bi trebalo uskratiti medijske nastupe. Ostanite u svojim  crkvama i manstirima.

A mlade ostavite na miru jer oni, ionako, razmišljaju da odu iz ove zemlje. I neće oni da idu na vaš i Vučićev istok nego – baš na zapad.