петак, октобар 18, 2024

Vučić: NATO agresija nikada neće biti zaboravljena

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. marta 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Kraljevu da NATO agresije, od pre 23 godine, nikada neće biti zaboravljena ali da se sa Alijansom mora razgovarati. On je na državnoj ceremoniji obeležavanja 23. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) zapitao i kako se može zaboraviti NATO agresija, te pročitao imena stradalih iz Kraljeva.

“Kraljevo će ova imena večno da  pamti i Srbija ih nikada neće zaboraviti”, rekao je Vučić. Naglasio je i da će Srbija nastaviti “da neguje kulturu sećanja”. Prethodno je parastos žrtvama NATO agresije služio patrijarh srpski Porfirije koji je ocenio da je “nepobitna činjenica” da je 1999. “devetnaest država učestvovalo u Kainovskom zločinu, u razaranju srpskog naroda i crkve”. “Ovde smo da uznesemo molitvu i da odamo dostojan pomen žrtvama ali i da isceljujemo rane nanete jednim organizovanim antičoveštvom, rane koje su posledica Magnum Crimena koji je počinjen prema našem srpskom pravoslavnom narodu”, naveo je patrijarh.

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je rekao je da su NATO bombe ubile 81 dete i da su to, kako je naveo, “morali da vide kada su gađali”. “Srbi su slobodarski narod i ne mogu oprostiti, učen sam da praštam, ali neke stvari ne mogu”, rekao je Dodik. Obeležavanju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i brojni ministri kao i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.