среда, октобар 2, 2024

Ekološki aktivisti predali zahteve Vladi Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. januara 2022. godine – Nekoliko desetina građana okupilo se danas u podne ispred zgrade Vlade Srbije na protestu Ekološkog ustanka i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Okupljeni traže da njihovi predstavnici prisustvuju današnjoj sednici Vlade, da na dnevni red budu stavljena dva zahteva – ukidanje Uredbe Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“ i otkrivanje dokumentacije vezane za otvaranje rudnika litijuma Rio Tinto, kako bi se videlo „ko će da plati ceh iz svog džepa“, objavljeno je na Fejsbuk stranici pokreta Ekološki ustanak.

Iz Ekološkog ustanka kažu da je ovaj korak dogovoren na sastanku ekoloških organizacija održanog 10. januara u Gornjem Milanovcu, a najavljena je i radikalizacija protesta.

U vreme kada su aktivisti ušli u zgradu Vlade da na pisarnicu predaju zahteve Aleksandar Jovanović Ćuta je okupljenima rekao da je Ana Brnabić ipak u zgradi, ali da zbog unapred isplaniranog rasporeda ne može da primi organizatore protesta. Ljiljana Bralović iz SEOS-e navela je da su u Beograd došli kako bi Vladu Srbije podsetili na svoje zahteve zbog kojih blokiraju saobraćaj sedmicama unazad. „Došli smo da podsetimo da Jadar nije na prodaju i da Srbija nije na prodaju“.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka upitao je obezbeđenje koje se nalazi ispred ulaza u Vladu da li je premijerka Ana Brnabić u zgradi Vladi i pozvao je da izađe i donese ugovore vezane za projekat Rio Tinto. Jovanović je pozvao građane na blokadu graničnog prelaza kod Loznice, ali i blokadu autoputa E-75 kod beogradskog Sava centra.

Bratislav Simović, iz neformalne organizacije „Ne damo đedovinu“, rekao je da je sednica po njegovim informacijama otkazana. Prisutni su i Miroslav Aleksić i Vladimir Gajić iz Narodne stranke, Boško Obradović i Slaviša Miletić iz Dveri, Dušan Tufegdžić iz pokreta Buđenje, kao i arhitekta Dragoljub Bakić.

Nakon sat vremena protest je mirno završen, građani su se razišli, a tokom protesta saobraćaj se odvijao bez zastoja.

D. B.