недеља, октобар 6, 2024

Brojne osude Bokanovog nastupa na TV Pink

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. decembra 2021. (Beta) – Nakon jučerašnje rekacije Građansko demokratskog foruma u kojem je predsednik ove organizacije Zoran Vuletić napad šovinističkog jurišnika Dragoslava Bokana na Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi okarakterisao kao odsustvo “razuma, ljudskosti i svesti”, reagovali su mnogi, osuđujući Bokanovo vređanje gospođice Tepić na nacionalnoj osnovi.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u saopštenju za javnost kaže da je Bokanu mesto u zatvoru  ane na televizijama. Reagovala je i predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić koja kaže da je “zgrožena govorom mržnje” reditelja Dragoslava Bokana.

“Lično sam zgrožena količinom govora mržnje koju je, po svemu sudeći, osoba sa smanjenom uračunljivošću, izrekla u etru. Verujem da takav utisak imaju i svi ostali članovi Savet REM-a”, rekla je Zekić za portal Nova.rs. Prema njenim rečima, Služba za nadzor i analizu tog tela će sačiniti izveštaj i razmatrati taj slučaj.

“Verujem da će i REM i Privremeno nadzorno telo za praćenje izbora učiniti sve da obezbede normalnost u javnom prostoru, jer ovakva vrsta poziva na nacionalnu mržnju sigurno nije normalnost, već sve suprotno od toga”, kazala je Zekić.

Vojvodjanski kulturni klub “Vasa Stajić” ocenio je danas da iza “fašističkog istupa klovna, kriminalca i paramilitarca” Dragoslava Bokana na TV Pink stoji “naprednjački režim”.

Ta organizacija navela je da je Bokanov “ispad i državno nasilje nad demonstrantima” siguran znak da Srbija ulazi “u sledeću, veoma rizičnu fazu mržnje i nasilja, u period opasnog življenja”. “Još pre deset godina, po dolasku ekstremnih nacionalista i ratnih huškača na vlast, bilo je samo pitanje vremena kada će Srbija postati nazadno, autokratsko, necivilizovano, mrzilačko društvo koje na svaki način ponižava svoje gradjane, što ona danas jeste”, navodi se u saopštenju.

Klub je istakao da je jasno da će vlast Srpske napredne stranke (SNS) svoje privilegije i “svoje enormno, nezakonito stečeno bogatstvo”, braniti na sve moguće načine, i da “neće prezati ni od toga da ponovo izazove međunacionalne sukobe ukoliko to bude potrebno”.

“Gradjani Vojvodine moraju na sledećim izborima da pošalju jasnu poruku da ne pristaju na vlast koja ljude diskriminiše na nacionalnoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Gradjani Vojvodine toj vlasti i njenim vojvodjanskim slugama moraju dati crveni karton”, navodi se u saopštenju.

I Manjinska inicijativa je osudila govor mržnje koji je Dragoslav Bokan uputio potpredsednici Stranke slobode i pravde (SSP) Mariniki Tepić na TV Pink, kada je vređao i celokupunu rumunsku nacionalnu manjinu. “Za svaku je osudu i to što TV Pink nije prekinuo svoj program uživo, na taj način TV Pink je saučestvovao u širenju govora mržnje, nacionalne i rasne netrpeljivosti”, navodi se u saopštenju.