четвртак, септембар 19, 2024

Vuletić: Opasna ratna igra Vučića i Dodika

Slične objave

Podeli

BEPGRAD, 24. oktobra 2021. – Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić optužio je danas srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da igraju “ratne igre” u regionu.

Vuletić je u saopštenju za javnost optužio Vučića da je pokrovitelj kriminalnog i separatističkog režima Milorada Dodika.

Dodikovo otvoreno huškanje na rat, odbacivanje Dejtonskog sporazuma, sistematsko kršenje i destrukcija ustavnih ovlašćenja i institucija države Bosne i Hercegovine kao i lakonska konstatacija da ga je baš briga za sankcije kojima će biti izložena RS – direktan su put u ratni sukob koji će neminovno biti tragičniji i od onoga u periodu 1992. do 1995. godine, ocenio je Vuletić.

Predsednik GDF je dodao da je svima u regionu jasno da Dodik ne bi imao hrabrosti da pravi infrastrukturu za novi sukob i da ne bi išao ususret novom ratu da ne uživa nepodeljenu podršku ruske spoljne politike i Vučićevog režima. Podsećamo da je ključna tačka nestabilnosti u regionu upravo Vučićeva i Vulinova ideja o stvaranju tzv. srpskog sveta koja nije ništa drugo nego stara velikosrpska ideja koja se devedesetih godina završila masovnim grobnicama, nesrećom miliona ljudi i genocidom koji je sproveden u BiH”, navodi Vuletić.

Opasna ratna igra Vučića i Dodika mora biti zaustavljena i primereno kažnjena. Očekujemo od Evropske unije i Sjedinjenih Država da što pre zauzmu jasnije i oštrije stavove prema nosiocima ovakve politike, izoluju ih i zaustave dalju kriminalizaciju zapadnog Balkana i njegov pad u novi ratni haos i pakao, rekao je Vuletić.

M. M.