недеља, октобар 6, 2024

Dodik saglasan za produženje misije EUFOR u BiH

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. oktobra 2021. – Večeras je održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodika, na kome su se usaglasili da je potrebno produžiti misiju EUFOR-a Althea u BiH.

Misija EUFOR ističe u novembru i za produženje misije potrebna je saglasnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN).

“Upoznao sam predsjednika sa stavom da misiju Althea treba produžiti i treba odobriti njeno dalje funkcionisanje. Odluka je na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi nemamo ništa protiv da ta odluka bude ista kao prošle godine”, rekao je Dodik. Stav je prilično iznenadio poznavaoce prilika u RS i zbog stava njenog člana (Dodika) u Predsedništvu BiH, kao i zbog straha da bi Rusija, koja ima pravo veta, mogla da blokira nastavak misije.

Dodik je posle sastanka izjavio da je situacija u BiH složena, da je ovo “kulminacija raznih događaja iz prošlosti”, misleći na odluke Ustavnog suda BiH, prvenstveno one koje se tiču vlasništva nad zemljištem i šumama, odluke visokog predstavnika i druge. “Republika Srpska je razvlašćena ali to nije urađeno prema Federaciji, čak su i Brčko distriku dodiljene šume i zemljište”, rekao je Dodik.

Govorio je o prenosu nadležnosti u oblasti bezbednosti i pravosuđa. “RS je u gotovo nemogućoj atmosferi pritisaka dala saglasnost da se ukine Vojska RS i da se formiraju oružane snage BiH. Ustav ne prepoznaje nadležnosti za odbranu”, rekao je Dodik i ponovio da će se ići ka povratu nadležnosti u ovim oblastima. “Nastavićemo sa našim aktivnostima kako bismo došli do najboljih procjena. RS je povrijeđena, mi se tamo razvlašćujemo primjenom sile međunarodnog faktora. Ovo je jedna konfuzna situacija u kojoj niko ne želi da pregovoara”, istaknuo je.

Dodik: Spreman sam da se žrtvujem za RS

Nikakvi sukobi nisu potrebni, kazao je Dodik. “Ja sam rekao da nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam sepreman da se lično žrtvujem za RS. Taj sistem vojske i drugih institucija kao što je tužilaštvo, ne postoji u Ustavu. Neki dan je bila sjednica VSTV-a, šest Bošnjaka je glasalo da se smijeni glavni tužilac, nijedan Srbin i Hrvat nisu glasali. Bošnjaci žele da ovladaju sudskom vlašću da bi upavljali političkim procesima u budućnosti”, tvrdi Dodik.

Dodik je naglasio da RS ne može dopustiti da joj se oduzmu zemljište i šume, te da je rešenje tih pitanja ključno kako bi se prekinule blokade. “Mir nema cijenu ni alternative. Ali ako neko misli da prijetnjom rata s druge strane mi treba da predamo RS, grdno se vara. Mi imamo namjeru da se mirno borimo za naša prava. Ono što ste oteli, ili ćemo mi unilateralno vratiti, ili ćemo dogovoriti novi aranžman o tim stvarima”, zaključio je član Predsjedništva BiH.

D. B.