недеља, октобар 6, 2024

Kosovski bokseri ne mogu u Srbiju zbog “državnih” obeležja

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 23. oktobra 2021. (Beta) – Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MSPD) Kosova je saopštilo da sa saveznicima naporno radi na uklanjanju ilegalnih barijera za boksere kosovske reprezentacije.

Bokserskoj reprezentaciji Kosova nije dozvoljen ulazak u Srbiju radi učešća na Svetskom prvenstvu u boksu koje se od 24. oktobra do 6. novembra 2021. održava u Beogradu.

“Bokserska ekspedicija je krenula u ranim jutarnjim časovima da pređe granicu kod Končulja, ali joj srpska policija i pored dugog čekanja nije dozvolila ulazak, zbog čega se ona vratila u Prištinu”, kaže se u izjavi MSPD Kosova.

Kako je ranije izjavio generalni sekretar Bokserske federacije Kosova Ljatif Demoli od njih su srpske vlasti zatražile da uniforme sa kosovskim obeležjima ostave na granici, kao uslov za ulazak u Srbiju, što oni nisu prihvatili. Na ovakvo ponašanje je prema medijima reagovao i generalni sekretar AIBE, Ištvan Kovač koji je ocenio kao neprihvatljivu odluku Srbije da ne dozvoli bokserima sa Kosova da uđu na njenu teritoriju radi učešća na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

Kako je prenela Radiotelevizija Kosova 2 (RTK 2), Kovač je u pismu upućenom Bokserskom savezu Srbije naveo da se sportska pitanja ne smeju tretirati kao politička. “Bokserski savez Kosova je punopravni član AIBA od novembra 2014. godine i očekuje se da učestvuje na AIBA Svetskom prvenstvu. AIBA očekuje da se kosovska delegacija ne tretira drugačije od ostalih delegacija, članica AIBA. Čini se, međutim, da je Kosovo zaustavljeno na granici. To je neprihvatljivo”, naveo je Kovač.

Inače, ovo nije prvi put da vlasti u Srbiji ne dozvoljavaju ulazak kosovskih sportista zbog učešće na takmičenjima koja se organizuju u Srbiji.