петак, јул 12, 2024

Aleksandar Jovanović: Rendon grupa lobira za Rio Tinto

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. novembra 2023. – Zapadni Balkan karakteriše nasleđe slabe javne uprave i dugogodšnjih neuspeha lokalnih investitora da na pravilan način upravljaju ekološkim i socioekonomskim uticajima. To je dovelo do dubokog deficita poverenja javnosti u industrijske poduhvate velikog obima. Region, dalje, karakteriševisoko polarizovani politički pejzaž, a u industriji je zabeleženo mnoštvo šarolikih investicija koje su “otele političke agende, navodi Ekološki ustanak.

Istraživanje suprotstavljanja otkrilo je dva smera opozicionog narativa protiv direktnih stranih investicija u Srbiji: oni snagu crpe iz opšteg nepoverenja prema političkoj klasi i pretpostavljenog dosluha sa “oligarhijskim” ili “zapadnim” interesima i efektivno koriste svaku priliku da navedu da ne postoji namera da se ublaže utcaju na životnu sredinu i socioekonomski uticaj. S obzirom na preovlađujući nedostatak poverenja, oba se uklapaju u već izgrađena shvatanja zainteresovanih strana, smatraju ekološki “ustanici”.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka izjavio je da je Vlada Srbija angažovala lobističku kompaniju Rendon grupu, kako bi otupila pobunu naroda protiv projekta “Jadar” kompanije Rio Tinto, i da se predsednica Vlade Ana Brnabić “pravi blesava” kada kaže da ne zna ko je Džon Rendon.

Aleksandar Jovanović (Foto: portalforum.rs)

„Nakon kraha politike Aleksandra Vučića i Rio tinta, koja je doživela poptpuni slom, i izazvala opštu pobunu stanovništva, na red stupa gospodin Džon Rendon, čiji je zadatak ovde da omekša celu priču, da pobunu ugasi, korak po korak, mic po mic, i da, nekako, otupe oštricu ekološke pobune koja se dešava svuda u Srbiji“, rekao je Jovanović danas na konferenciji za medije povodom dokumenta u čiji posed je došao Ekološki ustanak, a koji prema njihovoj oceni, pokazuje da je Rendon grupa angažovana na novoj lobističkoj strategiji za sprovođenje projekta koji je, makar zvanično, napušten januara 2022. godine.

Jovanović navodi da je suština juče objavljenog dokumenta da Rio tinto neće odustati od onoga što, kako je rekao, oni zovu „kritičnih mineralnih sirovina“ u Srbiji. Naravno da je reč o projektu ‘Jadar’, ali nije samo Rio Tinto, ovde u ovoj zmelji riju mnogi. U prostornom planu je na desetine novih rudarskih nalazišta, a težnja je da se Srbija preore, da se stanovništvo raseli, da oni koji su se nameračili na Srbijicu isisiaju sve što se nalazi ispod zemlje: litijum, bakar, zlato… a krajnji cilj i rezultat je nestanak stanovništva sa ovih prostora“, upozorio je Jovanović.

Reagujući na jučerašnju izjavu predsednice Vlade Ane Brnabić koja je rekla da nema informaciju da je angažovana lobistička kompanija za projekat „Jadar“, niti zna ko je Džon Rendon, Jovanović je rekao da je to apsolutna laž. „Vrlo dobro znaju ko je Džon Rendon, on je posredovao više puta u približavnaju odnosa SAD i Srbije. Da budem jednostavan i konkretan, Ana Brnabić se pravi blesava, što je zapravo i njen posao“, rekao je Jovanović i podsetio da su građani, kad god bi želeli da saznaju šta je Vlada potpisivala sa stranim kompanijama, nailazili na zatvorena vrata, pa i na batinaše, a da su za potpisane sporazume saznavali iz drugih izvora.

Isti slučaj je, kaže Jovanović i sa ovim papirom, planom obnove društveno-političke dozvole za rad u Srbiji. Ivica Dačić je u septembru potpisao pismo o namerama sa Rio tintom, pre toga smo saznali od Saveta Evrope, to su sve dokumenti koje je ova zemlja potpisala sa Rio tintom“. Vođa Ekološkog ustanka Vladi je poručio da će imati pobunu stanovništva sve dok se bude ponašala prema građanima kao prema nekome ko se ništa ne pita, a za to vreme organizovala skupove kao u Metropolu, gde su ekološki aktivisti u utorak prekinuli panel o rudnim resursima Srbije.

On je pozvao građane da dignu svoj glas gde god se pojavi neko ko bi da im uzme zemlju, vodu ili vazduh. „Pozovite se na zakon. Ako nema ko da sprovodi zakon, onda će ga građani sprovoditi tamo gde su se nameračili Vučić, Đedović, Brnabić i njihovi strateški pajtosi“, rekao je Jovanović.

Dragana Đorđević: Rio Tinto nije jedini

O rudarenju i lobiranju govorila je naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević. Ona je rekla da je dugo na meti botova i drugih koji se  protive ovom projektu.

Dragana Đorđević (Foto: portalforum.rs)

„Rudarstvo je bilo okidač da budem targetirana kao neko ko ‘diže paniku’, to kaže akademik geolog, do toga da sam doživela pretnje, da je moja institucija doživela neprijatnosti, i da sve institucije sa kojima sam imala kontakte doživljavaju neprijatnosti“, rekla je profesorka Đorđević.

Ona je istakla da rudnik litijuma kompanije Rio tinto nije jedini koji ugrožava životnu sredinu u Srbiji. Navela je primer Žagubice, gde kanadska kompanija Dandi želi da otvori rudnik zlata. „Za 19 tona zlata žele da trajno unište jedan od najčistijih delova Srbije“, rekla je.

Istražnje radnje u Jadru su takođe izazvale oštećenja po životnu sredinu, zagadila su okolne vodotokove i plodno zemljište. „Nije samo kompanija Rio Tinto ta koja se oglušuje o zakone ove zemlje. Protivzakonito grad Loznica donosi prostorni plan posebne namene, protivpravno se ponaša Ministarstvo rudarstva i energetike, u njemu su uposlenici Rio Tnta članovi radne grupe, takođe neki ambasadori“, rekla je Đorđević i navela da je bor izbačen iz pravilnika o kvalitetu zemljišta, a to znači da ga može biti u neograničenim količinama. Prethodno je bilo maksimalno do 59 miligrama, a naša ispitivanja pokazuju preko 200 miligrama (posle istražnih radnji Rio tinta)“, objasnila je.

Profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da je u toku pokušaj da građane Srbije preobrate u smislu realizacije projekta i da se u dokumentu navodi da je potrebno govoriti o doprinosu Rio Tinta Srbiji, posebno u pogledu evropskih i transatlantskih integracija.

Ratko Ristić (Foto: portalforum.rs)

Ristić je rekao da dokumenti pokazuju da Rendon grupa planira da pomaže Vladi Srbije i u odnosima sa Kosovom i “stilizovanje” odnosa Srbije sa Rusijom.

Akademik Nenad Kostić rekao je da je celu karijeru (38 godina) proveo u Americi, gde je lobiranje legalizovano i da se ono, zapravo, svodi na legalizaciju korupcije, jer lobisti daju novac političarima za izbore.

On je rekao da je u ekonomiji poznat termin “kob nafte” i da su države koje svoj napredak i blagostanje zasnivaju na nafti i drugim prirodnim resursima po pravilu zaostale, diktatorske ili teokratske, navodeći kao primer zemlje Bliskog Istoka.

Nenad Kostić (Foto: portalforum.rs)

Kostić je istakao da šansa Srbije za napredak nije u rudarenju i izvozu bukove građe u Kinu, već u razvijanju talenata kod ljudi.

Spoljni posmatrači su podeljeni u stavovima u vezi sa projektom “Jadar” Rio Tinta. Raniji ministar višeg ranga koji ima bliske veze sa predsednikom ocenio je da će borba RT za obnavljanje poverenja izgubljenog uoči prošlih izbora biti teška. Takva osećanja se uočavaju i kod partnera u vodećoj advokatskoj kancelariji: oni (Rio Tinto) moraju shvatiti da se ne radi o pravnom pitanju, već o razumevanju srpske psihe i obnovi poverenja. Oni su to uglavnom ignorisali”. Drugi, uključujući i predsednika nacionalne federacije i generalnog direktora regionalne kompanije za odnose sa javnošću, izrazili su pozitivne stavove i ocenili da bi uz ispravnu strategiju rehabilitacije Rio Tinto trebalo da bude u stanju da nadoknadi izgubljeno vreme kroz “mogućnost za Srbiju i kako se ona odražava na njen odnos sa EU, SAD i Rusijom je naprosto prevelika da bi se mogla protraćiti. To je složen ali dostižan izazov”, stoji u Planu obnove “Društveno-političke dozvole za rad u Srbiji”.

D. B.