четвртак, септембар 19, 2024

Vučić i Bramerc: Razmena optužnica za ratne zločine Srbije i BiH korak ka pomirenju u regionu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. septembra 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i glavni tužioc Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc danas su, tokom razgovora u Beogradu ocenili da bi jedan od koraka koji bi doprineo pomirenju na Balkanu bila transparentna razmena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Oni su razgovarali i o saradnji Mehanizma i Srbije, regionalnoj pravosudnoj saradnji u postupcima za ratne zločine i primeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Vučić je ocenio da je saradnja Srbije sa kancelarijom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove zadovoljavajuća.

Predsednik Srbije je naveo da bi unapređenje regionalne saradnje, kad je reč o optužnicama za ratne zločine, dvadeset šest godina posle rata doprinelo pomirenju u regionu.

Bramerc je u razgovoru sa Vučićem izrazio nezadovoljstvo nedostatkom regionalne saradnje. Sagovornici su ocenili da je neophodno da posvete posebnu pažnju problemu nestalih Vučić je kazao da se saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija kontinuirano i na dobrom nivou, a da će Srbija uprkos neslaganju oko nekih pitanja nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala.