недеља, октобар 6, 2024

LGBT: U Budimpešti i Berlinu različito

Slične objave

Podeli

BUDIMPEŠTA, 24. jula 2021. – Hiljade Mađara pridružilo se paradi ponosa u Budimpešti kako bi podržali LGBTQ osobe i protestovali protiv zakona koji ograničava učenje o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima u školama.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, uveo je socijalnu politiku za koju sa ciljem da zaštiti tradicionalne kršćanske vrednosti od zapadnog liberalizma, potpirujući tenzije sa Evropskom unijom (EU). Jedan od učesnika je rekao da se ta zajednica plaši da više nema budućnost u Mađarskoj. Demonstranti, koji su marširali ulicama centralne Budimpešte, kazali su da zakon deli bivšu državu sovjetskog bloka, a sada članicu EU.

Učesnici skupa su rekli da su  došli da se usprotive pokušajima aktuelne vlasti da spornim zakonom diskriminiše manjine, ističući da je to pokušaj prikupljanja jeftinih političkih poena, poput onih koje je dobila na antimigracionalnoj politici. Umesto da zaštiti manjine, vlada Fidesz koristi zakone kako bi pripadnike LGBTQ zajednice učinila izopštenima u svojoj zemlji, rekli su.

EU je negodovala zbog donošenja ovakvog zakona u jednoj od država članica istakavši da je EK pokrenula sudske postupke protiv mađarske vlade zbog kršenja prava zajednice LGBT.

Za to vreme iz Berlina stižu poruke podrške učesnicima skupa u Mađarskoj. U nemačkom gradu se danas okupilo oko 35.000 ljudi, znatno više nego što se očekivalo. Ovogodišnju paradu ponosa u Berlinu je otvorio gradski zvaničnik za kulturu Klaus Lederer, koji je pozvao da Berlin danas “bude zona kvir slobode” kao odgovor na pogoršanje bezbednosti zajednice LGBTQ u Mađarskoj i Poljskoj.

M. M.