недеља, октобар 6, 2024

Orban: Srbija – ključ stabilnosti na zapadnom Balkanu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. jula 2021. (Beta) – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji i da se saradnja sa tom zemljom ubrzano razvija i na političkom i na ekonomskom planu.

Vučić je ocenio da je upravo Orban u velikoj meri zaslužan za takav razvoj događaja i zahvalio mu za veliki doprinos punoj stabilizaciji čitavog regiona zapadnog Balkana, što će omogućiti ne samo razvoj dobrosusedskih odnosa već i ekonomski napredak svih zemalja.

Povodom dodele Ordena srpske zastava prvog stepena ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peteru Sijartu, Vučić je rekao da se radi o čoveku koji je na svakoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije prisustvovao i neprestano insistirao da Srbija mora što pre da uđe u Evropsku uniju. “Borio se za istinu i nije se stideo svog prijateljstva prema Srbiji. I mi smo mu beskrajno zahvalni na tome. Ali hvala i Viktoru Orbanu što je takvu politiku vodio. Siguran sam da će ovaj orden biti još jedan beočug u lancu prijateljstva”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je Mađarska bila na 13. mestu ekonomskih partnera Srbije i da je, za kratko vreme dospela na peto mesto. “U 2020. godini imali smo gotovo dve milijarde evra trgovinske razmene a u prvih pet meseci ove godine to je dodatno uvećano za 23 odsto. Imamo sve više kompanija koje uvoze i izvoze robu. Posebno hvala Orbanu jer su mađarske kompanije napravile 16 velikih investicija u prošloj godini. Od toga su tri na teritoriji severne Srbije, odnosno Vojvodine, a 13 južno od Save i Dunava. To govori o prijateljstvu sa celom Srbijom, iako se podrazumeva da će uvek pomagati Mađare koji žive u Srbiji”, rekao je on.

Vučić je istakao da Srbi danas imaju izuzetno dobre odnose sa Mađarima u Vojvodini. “Ti odnosi nikada nisu bili tako dobri. Danas gotovo nemamo međuetničkih incidenata. A pogledajte samo brojke od pre 10 i 15 godina. To govori o poštovanju i poverenju jednih u druge”, rekao je on. Predsednik Srbije je podsetio na projekat modernizacije železničke pruge Beograd-Budimpešta ali i na rekonstrukciju pruge izmedju Subotice i Segedina, što je posebno važno za ljude koji žive u jednoj a rade ili se školuju u drugoj zemlji. “Spojili smo i gasovodne cevi i ponosni smo na to. To je istorijski uspeh dve zemlje…”, kazao je Vučić.

Premijer Madjarske Viktor Orban danas je izjavio da je Srbija ključ stabilnosti Zapadnog Balkana. “Svaki region ima centralnu zemlju. I mi smo imali zemlju koja je bila ključna u vreme integracija, to je bila Poljska. Zato podržavam Srbiju i njeno članstvo u Evropskoj uniji jer iza nje stoji ceo Zapadni Balkan. Dok nije integrisana Srbija zapadni Balkan neće biti integrisan. Srbija je ključna zemlja i EU treba to da shvati”, rekao je Orban novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da stabilnost regiona nije samo ekonomsko i političko pitanje, već pitanje suživota. “Svako može da napiše biografiju kakvu hoće, ali brojke ne lažu. Ako pogledate brojke Srbije u proteklih sedam godina svako može videti da se tu formira jedna priča o uspehu”, izjavio je Orban.

Mađarski premijer je rekao da Srbija ima najbolju stopu imunizacije u Evropi, a Mađarska u Evropskoj uniji. Pandemija korona virusa, kako je procenio, jenjava i dodao da će to u fokus vratiti migracije. “Opasnost kuca na vrata – masovna migracija. Opet ćemo imati stari, dobro poznati problem. Ako pratite vesti iz Avganistana, već sada vidimo da tu zemlju napuštaju stotine hiljada ljudi zbog dramatične promene situacije. Bez prepreke dolaze do Turske, a Balkan je sledeći korak”, upozorio je Orban.