петак, октобар 18, 2024

Marković: Imam samo jedan zahtev – da ode Vučić

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. decembra 2021. – Jednosatna blokada auto-puta kroz Beograd kod Centra Sava počela je pet minuta ranije i završena je u 15 časova. Petnaestak minuta pred blokadu većina građana se od kiše sklonila ispred ulaza u oronuli Centar izgrađen davne 1979. godine.

Poprečna ulica Milentija Popovića u početku nije bila blokirana ali i ona je kasnije zatvorena. Nekoliko hiljada građana traži isterivanje kompanije Rio Tinto iz Srbije i zabranu eksploatacije litijuma. Na skupu nije bilo organa reda, a danas je bilo znatno manje policajaca u civilu.

Prvi su stigli prodavci pištaljki i bedževa. Jedan od njih prilikom fotografisanja lik je zaklonio kišobranom, rekavši da je već bio “na svim televizorima”. Protest se održava treću subotu zaredom, a jedan deo organizatora je odustao od protesta nakon usvajanja dva, kako su naveli, ključna zahteva – povlačenje zakona o eksproprijaciji i usvajanje izmena zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Pred početak blokade saobraćaja predstavnik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da su zahtevi brisanje projekta Jadar iz prostornog plana grada Loznice i zabrana eksploatacije litijuma. Jovanović je najavio da će ovaj vid protesta biti nastavljen ukoliko se projekat kompanije Rio Tinto ne izbriše iz svih prostornih planova.

Dušan Petričić i Goran Marković (foto: portalforum.rs)

Na kraju protesta on je zahvalio građanima što su “i po ovakvom vremenu” došli i Rio Titu poručio “Marš u p…u materinu”, što je većina ponovila horski.

“Počelo je i ja se nadam da će se nastaviti uz jedno pametno prešaltavanje na, novi, najvažniji zahtev, to da Rio Tinto nema šta da traži u Srbiji, rekao je poznati karikaturista Dušan Petričić. “Kada se taj zahtev postavi vratiće se i ovi koji su se zbunili u poslednjih nedelju dana, a dotle će i kiša da prestane. Petričić je reao da pokušava da bude optimista i da veruje da će se protesti nastaviti sa energijom koja je vladala prošlog vikenda.

Dušan Petričić i Goran Marković (foto: portalforum.rs)[/caption]

Reditelj Goran Marković bio je u Petričićevom društvu na protestu kod izašao je na blokadu Gazele i pridružio se protestu ekoloških organizacija. On je poručio da je, što se njega tiče, jedini zahtev – Centra Sava. „Nisam pratio zahteve i podele, ovde sam privatno došao. Rešavam svoje životne probleme, tako što se protivim uništenju prirode. Ljudi su ovde jako oslobođeni, shvataju ovo kao druženje i mesto gde mogu da ispolje nešto što inače ne mogu. Lepo je i veselo bez obzira što pada ova kišurina. Sve je u redu”, kazao je Marković koji je istakao samo jedan (svoj) zahtev – da ode Vučić!

Nikola iz Podgorice kaže da je došao da brani “srpske prirodne ljepote kojih niđe nema takvih”. Nikola je zamerio Beograđanima što ih je bilo malo na protestu i na kauču čekaju da im neko demokratiju donese ma tacni.. “Jesi li pratio kako smo se mi okupljali na litije”, pita. “Mi smo oćerali Mila!” Na pitanje zašto su doveli gore od njega, Nikola veli da će i ove da “oćeraju”.

Osim u Begradu saobraćajnice su blokirane u Senti, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu Leskovcu, Boru, Pirotu, Vranju, Zrenjaninu, Užicu…

D. B.