понедељак, март 4, 2024

ŽuC: “Srbija je jedina država u regionu koja nije priznala ratni zločin silovanja”

Slične objave

Podeli

Članovi te organizacije su nosili transparente “Pamtimo žene silovane u ratu”, “Država Srbija ne priznaje žrtve ratnog zločina silovanja, priznajte”, “Foča – mesto najmasovnijeg ratnog zločina silovanja”, “U ratu u Bosni i Hercegovini silovano više od 20.000 žena”.

Prema rečima koordinatorke organizacije Žene u crnom Staše Zajović, važna činjenica u medjunarodnom pravosudju je to što je prvi put u istoriji suda, Haški tribunal ustanovio ratni zločin silovanja, ali i da je Srbija pokazala veliku neodgovornost.

“Srbija je jedina država u regionu koja nije priznala ratni zločin silovanja i koja ne nadoknadjuje žrtve seksualnog nasilja ni u kom smislu, ni materijalno ni simblično”, kazala je ona na današnjem skupu.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu ustanovljen je Rezolucijom 69/293 Generalne skupštine UN-a iz 2015. godine. Ovoj vrsti nasilja bio je izložen i veliki broj muškaraca. Posebnu težinu u priči o ratnim silovanjima nose deca, u čijim rodnim listovima rubrika za očevo ime stoji prazna, deca rođena nakon ponižavajućeg čina silovanja njihovih bioloških majki.

D.B.