петак, јул 12, 2024

Zoran Trutin: Treća dimenzija virtuelnog sveta virusa

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. februara 2024. – U četvrtak, 7. marta (23.30) na Prvom programu Radiotelevizije Vojvodina (RTV) biće prikazan autorski video projekat mrežnog administratora Instituta “Vinča”, ZORANA TRUTINA pod nazivom TREĆA DIMENZIJA VIRTUELNOG SVETA VIRUSA.

Ovaj video koji se emituje SUTRA je prvi iz serijala E-ljudi koji će u navedenom terminu biti emitovani na Prvom programu RTV.

Video je baziran na osnovu istraživanja u oblasti sajber bezbednosti, bioračunarstva, primene DNK u izgradnji budućih računarskih sistema kao i predikcija razvoja digitalnog sveta upotrebom veštačke inteligencije u odnosu na ove sisteme, navodi Zoran Trutin i dodaje da se radi o spajanju biološkog i virtuelnog.

Kao sagovornici, na Trutinovom projektu učestvuju prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, dr Sanja Brdar, rukovodilac Centra za informacione tehnologije Instituta Biosens, Krešimir Mišak, novinar, pisac, muzičar, urednik emisije Na rubu znanosti i dr Imre Lendak, vanredni profesor FTN u Novom Sadu, stručnjak za sajber bezbednost.

Emisije će premijerno biti prikazana na RTV a uskoro i na nacionalnim i regionalnim stanicama u Hrvatskoj i Sloveniji.

D. B.