недеља, јун 16, 2024

Žene u crnom performansom obeležile 30 godina postojanja

Slične objave

Podeli

Žene u crnom 9. oktobra 1991. započele su javni, nenasilni protest protiv rata, politike srpskog režima, nacionalizma, militarizma, svih vidova mržnje, diskriminacije, nasilja

BEOGRAD, 9. oktobra 2021. – Uprkos lošem vremenu danas su u Beogradu na Trgu republike Žene u crnom obeležile 30 godina „stajanja u crnini i ćutanju“. Na terenu je bila prisutna i policija, tačnije oko dvadesetak policajaca, koji su okružili pripadnike ove organizacije, dok su mirno stajali ispred Narodnog muzeja na Trgu republike.

Kako je navedeno na zvaničnoj internet stranici ove organizacije, 9. oktobra 1991. godine su Žene u crnom započele su javni, nenasilni protest protiv rata, politike srpskog režima, nacionalizma, militarizma, svih vidova mržnje, diskriminacije i nasilja.

Navodi se i da su Žene u crnom u poslednje tri decenije učestvovale u nekim od preko 2.500 uličnih akcija, posebno u osmišljavanju i organizaciji procesa Ženskog suda. „Tokom sledećih 30 godina nastavićemo da stvaramo i delimo znanje, da promišljamo svet iz feminističke perspektive, da se sećamo otpora ratu i nasilju i da gradimo mir!„, poručile su Žene u crnom.

(Danas)