уторак, мај 28, 2024

Žene u crnom ispred SANU podsetile na vukovarske zločine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. novembra 2022. – Većina stanovnika glavnog grada (i građana Srbije) ne želi da se seća vukovarske klanice (JNA i srpske paravojne jedinice), to nisu želele sve garniture vlasti počev od tvorca Slobodana Miloševića, a pogovoto sadašnja. O Vukovaru i zlodelima govore još samo Zoran Vuletić i Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma i Staša Zajović iz organizacije Žene u crnom.

Foto: portalforum.rs

Žene u crnom i nekolicina poštovaoca ovih heroina i danas su stajanjem ispred Srpske akademije nauka i umetnosti podsetile srpsku javnost u Knez Mihailovoj ulici na ono što se u ovom gradu i njegovoj okolini dešavalo 1991. godine.

Foto: portalforum.rs

Jugoslovenska narodna armija (JNA) ddržala je ovaj grad pod opsadom 87 dana. Z to vreme ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno oko 25.000, a nesrpsko stanovništvo je proterano. Na obližnjem poljoprivrednom dobru Ovčara ubijeno je više od 200 bolesnih i ranjenih zarobljenika Vukovarske bolnice. U urbicidu je razoren skoro čitav grad, a kroz logore u Srbiji (Aleksinac, Begejci, Beograd, Niš, Sremska Mitrovica i Stajićevo) prošlo je više hiljada zarobljenika.

Ovo piše na jednom panou Žena u crnom čiji mirni protest je obezbeđivalo sedam-osam policajaca.

Staša Zajović (Foto: portalforum.rs)

Staša Zajović je ispred Žena u crnom rekla za Portal Forum da “na nivou države može da se kaže da su se vratili na vlast oni koji su direktno učestvovali u ratu ili su ratni huškači. Zato se u svim ključnim institucijama Srbije nalaze ne samo podržavaoci nego i obožavaoci ratnih zločinaca koji su od dolaska na vlast Aleksandra Vučića postali najugledniji članovi ovog društva”.

Zločini u Vukovaru, rekla je Zajović, su najmonstruozniji organizovani zločini režima Slobodana Miloševića koje Srbija nikad nije osudila ili pokrenula sudski postupak za rušenje Vukovara i za logore u kojima su Hrvati mučeni i ubijani.

“Intelektualni hram elite ispred koga stojimo je kreirao je moralne i kulturne obrasce i pripadnici SANU su bili inspiratori nacionalizma, šovinizma i ratova na području bivše Jugoslavije”, kazala je Staša Zajović.

Matija Bećković (Foto: portalforum.rs)

Reakcije prolaznika su različite. Jedna sredovečna žena rekla je da bi im bilo bolje da sede kod kuće i skuvaju ručak deci i muževima nego “što se bave politikom”. Nekoliko golobradih mladića uputilo im je nepristojne reči, a tu se našao i akademik Matija Bećković. Zastao je i brzo se udaljio.

D. B.