уторак, јул 16, 2024

Matić: Sve više ugroženih novinara

Slične objave

Podeli

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je besplatni SOS telefon, od 1. marta do 1. jula pozvalo oko 100 novinara koji su se osetili ugroženim. Navodi se da je SOS telefon 0800 100 115 u međuvremenu preimenovan u Sigurnu liniju, koja je dostupna 24 časa i takođe besplatna.

UNS navodi da je podatke saopštio predsednik ANEM-a i član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, koji je objasnio da je najveći broj poziva vezan za starije slučajeve koje novinari nisu prijavljivali, kao i da se novinari interesuju šta bi sada mogli da urade ako se odluče na neku pravnu akciju.

U početku je 80 odsto poziva bilo van Beograda. Od toga, više od pola su bili potpuno nepoznati slučajevi koji nisu prijavljivani. Najveći broj prijava potiče od novinara i medijskih radnika koji nisu članovi nijednog udruženja. “Registrovani su i slučajevi u kojima se samo prijavljuje postojanje problema, ali bez želje da se ide nekim pravnim putem, već se samo moli da se registruje slučaj pritiska ili nekih graničnih pretnji”, rekao je Matić.

“Registrovano je više slučajeva krađe intelektualne svojine, što je sve češći problem sa osnivanjem velikog broja fantomskih sajtova, bez angažovanih novinara, koji kradu sadržaje ozbiljnih lokalnih sajtova”, rekao je Matić UNS-u. On je napomenuo i da je među zabeleženim prijavama i vrlo ozbiljna pretnja preko društvenih mreža jednoj od najpoznatijih novinarki. “Dogovorili smo se da se ne izlazi u javnost kako bi pokrenuli ceo mehanizam”, rekao je Matić.

M. M.