понедељак, мај 27, 2024

Željko D. Vušurović: Deportacija i druge drame

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. jula 2022. – Nedavno se  u izdanju Most art Jugoslavija (Zemun) Dragana Stojkovića pojavila Deportacija (i druge drame) Željka D. Vušurovića – Ogrlica, Pismo, Deportacija Demonstracije. 

“Kada sam dobio tekst ‘Deportacije’ Željka Vušurovića lik policijskog inspektora koji spašava Bošnjake, koje je morao hapsti ukazao mi se u svoj veličini svoje moralnosti i poštenja”, navodi Gradimir Gojer. “Dodatni izvidi pokazali su mi da je taj divni čovjekm markantna ljudina golubijeg srca proživio pravu golgotu nakon postupaka temeljne ljudskosti… Zato sam odlučio da u mojoj scenskoj viziji Vušurovićevog angažiranog pledoajea skoristim rediteljsku slobodu i imenom i prezimenom u dijaloškoj fakturi Slobodana Pejovićaotkrijem kao dramsku osobu. Jer, takvi ljudi  ‘satkabi od humanosti zavrijeđuju da ostanu u sjećanju svakog gledatelja predstave ‘Deportacija'”, kaže Gojer na koricama ove knjige.

Predstava “Deportacija” osim što otkriva nesumnjiv talenat dramatičara Željka Vušurovića i suptilan odnos reditelja prema ovoj prevažnoj temi preporučila se premijerskim ubedljivim scenskim izvođenjem z dalja igranja širom jugoslovenskog prostora, jer problem skrivanja krvave stvarnosti sa kojom su suočeni junaciVušurovićeve i Gojerove predsrave nije samo problem crnogorskog političkog režima već i drugih totalitarističkih ambijenata na našim prostorima. Hrabrost sa kojom je producent predstave i njen umetnički personal krenuo u otkrivanje dugo skrivanih krvavih istina obećavajuća je za našu zajedničku budućnost, rekla je Svetlana Broz.

“Na sarajevskom Marindvoru toga 23. februara 2010. godine dodijeljene su Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost NVO GARIWO… Među divovima Slobodan Pejović, bivši policijski inspektor iz Herceg Novog. Čovjek koji je prkoseći prijetnjama i napadima, izolaciji dbio da šuti o zločinu slanja u smrt Bosanaca koji su vjerovali da je Crna Gora utočište. Slobodan Pejović mli porodice i Sarajevo za oprost. Salom se prolama gromoglasni pljesak. Nade. Za Bosnu? Za Crnu Goru? Za čovjeka? – zapisao je poznati crnogorski novinar Esad Kočan.

Željko Vušurović rođen je (1975) na Cetinju. Radio je kao novinar za Radio Cetinje i Radio free Montenegro. Bio je dopisnik Radija Slobodna Evropa. Diplomirao je dramaturgiju na FDU na Cetinju. Deportacija je njegova prva izvedena drama.

D. B.