четвртак, април 18, 2024

Zelenski: Ukrajina može ove godine okončati rusku agresiju

Slične objave

Podeli

BERLIN, 24. februara 2023. (Beta-AP) – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao je danas pred zvaničnicima u Berlinu da Kijev može “ove godine okončati rusku agresiju” i zahvalio Nemačkoj zbog podrške koju joj pruža tokom ruske invazije, započete pre godinu dana.

Zelenski se putem videa obratio učesnicima memorijalnog skupa u Berlinu povodom godišnjice početka ruske agresije, gde su bili nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i drugi nemački političari i ukrajinski ambasador.

“Sada je vreme kada, našim oružjem i hrabrošću, možemo vratiti mir i kreirati istorijski važan mehanizam zaštite od svakog oblika agresije”, podvukao je Zelenski i istakao da se Kijev može osloniti na Nemačku.

Pošto je minutom ćutanja odata počast žrtvama rata, Štajnmajer je ukazao da “Nemačka nije u ratu, ali je se ovaj rat tiče. Agresorski rat Rusije je uništio evropski bezbednosni poredak”.

Ukrajinska zastava je danas na vrhu zgrade Parlamenta Nemačke gde su obično zastave Nemačke i Evropske unije.

Ispred Ambasade Rusije u Berlinu je povodom godišnjice ruske invazije jedna privatna grupa izložila uništen ruski tenk T-72, donet iz Ukrajine, a pogođen i onesposobljen u Kijevskoj oblasti na početku rata.

Medvedev: Rusija će pobediti, spremni smo da da idemo do granica Poljske

Dmitrij medvedev (Foto: de.academic.ru)

Bivši predsednik i drugi čovek u ruskom Savetu bezbednosti Dmitrij Medvedev zakleo se danas, povodom prve godišnjice ofanzive na Ukrajinu, da će Rusija “pobediti” i da je spremna da ide do granica Poljske.

“Ostvarićemo pobedu”, naveo je Medvedev na Telegramu i dodao da je cilj da se “odgurnu pretnje Rusiji koliko je moguće, čak i ako su to granice Poljske”.