четвртак, мај 23, 2024

Zec: Ovde ne važe nikakvi zakoni

Slične objave

Podeli

Profesor ekonomije u penziji Miodrag Zec rekao je, komentarišući najavljena poskupljenja, da je problem što to nije ništa neočekivano i što se političari igraju ne razmišljajući o dubokim posledicama.

„Svi su mislili da se to neće desiti. Ovde ne važe nikakvi zakoni, nego Marfijev, ako nešto može poći po zlu, sigurno će poći, a ako čovek to kaže rizikuje da ga proglase širiteljem panike. Ja rekoh i spasih svoju dušu. To se očekivalo i sad se čudimo odakle inflacija, ako emituješ novac bez pokrića moraš imati inflaciju. Kad rat dođe, ceo sistem se razara. Prosto, to su očekivane stvari, a mi se stalno iznenađujemo, dobro ajde mi, ali i Evropa, Rusija“, kaže Zec.

On kaže da će najavljeno poskupljenje gasa od devet odsto građani osetiti i dodaje da se oseća poskupljenje i od jedan odsto, a ne od devet ili 50 odsto. “Mogli smo da znamo da će se desiti. Vezano za struju, gas, uvek je neko drugi kriv, ne postoji ozbiljan pristup Vlade, koliko novca curi, počevši od pljačkaških tendera, zaposlenih 1.000 ljudi koji nikada nisu ušli u ta preduzeća, neko to treba da izuči, ja znam neke slučajeve, a imaju i kartice i automobil”, rekao je Zec i dodao: “Ovo što je sada glavno pitanje, dešava se pregrupisavanje Evrope, ovo je ravno 1948. godini, posle Drugog svetskog rata, tada smo se u toj podeli našli sa zapadne strane.”

“Mi idemo da imamo takav pristup, da smo posebni, a najčešće posebni stradaju. Ako živimo u društvu gde je politička lojalnost važnija od kompetencija, male su šanse da imamo racionalan sistem”, rekao je Zec. (N1)