четвртак, јун 20, 2024

Zbog negiranja genocida formiran predmet protiv Milorada Dodika

Slične objave

Podeli

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) formiralo je predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske zbog negiranja genocida, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa(RSE).

Prema zakonu, nakon što se predmet formira, Tužilaštvo BiH provodi istragu, nakon čega postupajući tužilac odlučuje da li će podići optužnicu. Potom, Sud BIH potvrđuje ili odbacuje optužnicu. “Tamo se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici Srpskoj”, rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci 21. februara.

Dodik je govorio o Srebrenici, nakon što je visoki predstavnik donio 21. februara Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji daje mogućnost da se višak doniranih sredstava za ukope i nišane žrtava može preusmjeriti u druge potrebe funkcionisanja tog centra.

Milorad Dodik (Foto: Vesna Anđić/RFE/RL)

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko krajem jula 2021. godine nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini. Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

Za genocid i zločine u Srebrenici, koji se dogodio nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela ovu zaštićenu UN zonu, polovinom jula 1995. godine, do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora. Pred Haškim sudom, ali i domaćim sudovima ovi zločini su okarakterisani kao genocid, i to kao jedini na prostoru bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.701 žrtva genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Reakcija iz Dodikovog SNSD

Radovan Kovačević, portparol Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izjavio je za RSE kako “ne postoji nikakava izmjena Krivičnog zakona BiH”, komentarišući odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji je 2021.godine nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Ono što je bitno jeste da ni Milorad Dodik, niti bilo ko od nas iz RS nikada nije imao namjeru da uvrijedi bilo koga, da uvrijedi bilo koju žrtvu zločina u Srebrenici niti bilo koga od članova porodice žrtava iz Srebrenice. Ali isto tako mora da bude jasno da mi nećemo odustati od istine, bez obzira ko nas i na koji način bude pokušavao progoniti”, kazao je Kovačević.

Šta je ranije rekao glavni tužilac BiH?

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine (BiH) Milanko Kajganić izjavio je 23. februara da ova pravosudna institucija nema nijedne optužnice protiv negiranja genocida i ratnih zločina, na novinarsko pitanje da li je podnesena prijava protiv Milorada Dodika za negiranje genocida u Srebrenici.

“Nije bilo optužnica zbog poteškoće da se dokaže postojanje krivičnog djela. Navedeno je jasno šta je biće krivičnog djela, i na koji način to negiranje treba biti izvršeno, odnosno na način da proizvede posljedicu. I to je otežavajući dio”, kazao je.

Kajganić je rekao kako u ovoj pravosudnoj instituciji, po zaprimljenim krivičnim prijavama zbog negiranja genocida, postoji 30 negativnih tužilačkih odluka.

“Nismo zaprimili nijedan izvještaj od bilo koje policijske agencije o počinjenom krivičnom djelu negiranja genocida i ratnih zločina. Sve prijeve koje su podnesene dodijeljene su u rad tužiocima i bilo je 30-ak negativnih tužilačkih odluka”, kazao je.

To znači da su prijave odbačene, a istraga obustavljena, a Kajganić je kazao da su sve naredbe o obustavi istraga dostavljene zaineteresovanim stranima, među ostalim Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Kako je kazao, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH je sugerisano da se, zbog problema nedostatka sudske prakse u ovoj oblasti, centrima za edukaciju sudija i tužilaca u BiH omogući da u 2023. angažuju međunarodne ekpskerte kako bi radili na njihovoj edukciji.

Zbog negiranja genocida oglasila se i Ambasada SAD

Zbog Dodikovog negiranja genocida, 22. februara se oglasila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Ambasador Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u Bosni i Hercegovini(BiH) Michael Murphy oštro je osudio Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici od 21. februara.

U videoporuci objavljenoj 22. februara na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH Murphy je rekao da je negiranje genocida i ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca “neodgovorno i zaslužuje osudu”.

Ambasador Michael Murphy oglasio se video porukom poručivši da želi biti vrlo jasan kad kaže da se u Srebrenici 1995. godine desio genocid.

“Stalni pokušaji poricanja srebreničkog genocida od strane Milorada Dodika, predsjednika RS-a koji je to jučer opet učinio, ne mogu promijeniti činjenice, a ni istinu. Neodgovorno je poricanje genocida i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca, i zaslužuje osudu”, naglasio je američki ambasador u BiH. Dodao je da je to uvreda za žrtve iz svih naroda i nanosi još veću bol njihovim porodicama.

“Time se razdire tkivo društva Bosne i Hercegovine što je prijetnja stabilnosti ove zemlje. Isto tako protivno je zakonu BiH”, zaključio je Murphy, ocijenivši da su Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su, van svake sumnje ustanovili činjenice u vezi sa Srebrenicom.

“Utvrđujući da su jedinice Vojske RS pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića počinile genocid, ubivši više od 8.000 muškaraca i dječaka, Bošnjaka. Mladić i Karadžić su ratni zločinci, a ne heroji”, poručio je ambasador Murphy.

Naveo je i kako je “krivica za srebrenički genocid pojedinačna, te da je snose oni koji su počinili ova gnusna djela”, a “društvo, politički lideri i institucije imaju moralnu obavezu da se bave posljedicama učinjenog”.

(Radio Slobodna Evropa)