среда, фебруар 28, 2024

Zakon o eksproprijaciji vraćen na ponovno razmatranje, predložene izmene Zakona o referendumu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. decembra 2021. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je večeras u javnom obraćanju da je Skupštini Srbije vratio na ponovno razmatranje Zakon o eksproprijaciji, zbog toga što zakon ne uređuje oblast na pravi način, kao i da je predložio izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

„Ovim su ispunjeni svi zahtevi naroda u protestima“, naglasio je Vučić i objasnio da će pravna procedura biti okončana do petka, kao i da je sve u skladu sa ovlašćenjima predsednika. Vučić je naglasio da izlazi u susret građanima i da se nije uplažio političkih protivnika. Navodeći članove Ustava, Vučić je saopštio da je potpisao Odluku o vraćanju Zakona o eksproprijaciji na ponovno odlučivanje Skupštini Srbije. Pre toga je podsetio da je vratio Zakon o vodama, kao i da je već upozorio na nedostatke zakona o eksproprijaciji.

„U samom zakonu je jedna stvar bila posebno problematična, a to su rokovi koji se daju sopstveniku da mora da prihvati, užasno kratke rokove za žalbu. Takođe, nije protivustavno, nije bilo javne rasprave, objašnjenje je komično –  zbog kovida“, kazao je Vučić.

On je rekao da je Zakon o eksproprijaciji donet da bi se ubrzala gradnja infrastrukture, ali da su za njega problematični bili rokovi koji su ostavljeni onima koji poseduju imovinu nad kojom se vrši eksproprijacija. Predsednik je tokom obraćanja javnosti poručio da se o zakonu o eksproprijaciji konsultovao sa svim pravnim stručnjacima do čijih mu je, kaže, mišljenja stalo.

„U zakonu sam našao još stvari koje nisu dobre, video sam jednu stalnu maniju ministara da se mešaju u sve i da preuzimaju određene nadležnosti gde ne treba da ih bude. Nije njihova namera bila bilo šta sa ‘Rio Tintom’ već da budu još važniji i da brže i lakše reše problem“, rekao je Vučić.

„Znam, svi će reći: ‘Ovo je Vučićev poraz’ – ali, ja sam predsednik svih građana, ma koliko voleo partiju na čijem sam čelu. Znate, ako vidim jednu karatistkinju da je protiv nečega, a znam da biste je teško naterali da uradi nešto protiv mene kao predsednika, onda znam da ima dosta građana, divnih dobrih ljudi, koji su zabrinuti“, naveo je on.

Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon što je Vlada donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini na ponovno odlučivanje vratio predsednik. „U Zakonu o referendumu nema ništa protivustavno, ali zamolio sam Vladu Srbije da izađe sa hitnim izmenama i dopunama pošto smeta taksa za narodnu inicijativu i da se ukine taksa“, kazao je on, pitajući se kako ljudi nemaju 10, 30, 40 dinara, ali – u redu, ukinite taksu“.

Za subotu 13. decembar najavljene su nove blokade, do ispunjenja zahteva. U slučaju da se zahtevi ispune protestne blokade biće zamenjene proslavom, u Beogradu na Trgu Republike, saopšteno je iz Inicijative KRENI-PROMENI.

U objavi na Fejsbuku nakon saopštenja iz Vlade Srbije, iz Inicijative KRENI-PROMENI poslata je poruka POBEDA: menja se Zakon o referndumu, povučen Zakon o eksproprijaciji, građani pušteni na slobodu. U Potpisu je slogan Srbija nije na prodaju – Marš sa Drine!

(Danas)