субота, јун 22, 2024

Zajednička izjava zapadnih ambasada o referendumu

Slične objave

Podeli

Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji.

“Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji” ističe se u zajedničkoj izjavi o referednumu u oblasti pravosuđa koji će se sprovesti u Srbiji 16.01.2022.godine.

Kako se navodi u pisanoj izjavi oni su pozvali sve građane Srbije da učestvuju u referendumu. “Verujemo da je važno da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima”.

Takođe izrazili su žaljenje što kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Kosovu na predstojećem referendumu u skladu sa ranijom praksom.

“Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom” naveli su.

Oni su još jednom pozvali vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU.

“Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost” zaključuje se u saopštenju.

M. M.