понедељак, јул 22, 2024

Novaku Đokoviću ponovo ukinuta australijska viza

Slične objave

Podeli

MELBURN, 14. januara 2022. (Beta) – Australija je ponovo ukinula vizu Novaku Đokoviću, koji je u zemlju ušao nevakcinisan uz potrebno medicinsko izuzeće.

Odluka ministra za imigraciju Aleksa Hoka znači da se Đoković sada suočava sa deportacijom. On može ponovo da uloži žalbu na odluku vlasti, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka je doneta na osnovu propisa koji se odnose na zaštitu zdravlja i javnog reda, naveo je ministar u saopštenju. “Ovaj zakon omogućava deportaciju svakoga za koga se smatra da predstavlja potencijalni rizik po “zdravlje, bezbednost ili red australijske zajednice”.

“Vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa pandemijom kovida-19”, navodi se u saopštenju ministra za imigraciju.

To podrazumeva i da bi teniseru iz Srbije, koji je trebalo da zaigra za rekordnu 21. grend slem titulu, bio zabranjen ulazak u zemlju tri godine, osim u određenim okolnostima.

Nevakcinisani posetioci za ulazak u Australiju moraju da daju prihvatljiv dokaz da se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga. Prvi teniser sveta je pred put u Australiju dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

Đoković se od tada nalazio u hotelu koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.
U ponedeljak je sud poništio odluku Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kretao i nastavio je da se priprema za turnir.
On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imao korona virus i da se zbog toga nije vakcinisao.