недеља, јул 21, 2024

Vuletić: Pismo predsedniku Srbije

Slične objave

Podeli

Gospodine predsedniče,

Često kažete da je ostanak Srbije na evropskom putu naš nacionalni interes i to ljudi vole da čuju. Međutim, naš najveći nacionalni interes je da konačno postanemo i punopravna članica EU. Nemojte nam nuditi večni put bez kraja jer je ovih dvadeset godina pokazalo da ste upravo Vi, zajedno sa svim  prethodnim vlastima nakon atentata na premijera Đinđića, taj put trasirali preko Moskve. Svakako ste upoznati sa podrškom koju je evropskom planu za normalizaciju odnosa na relaciji Beograd-Priština, na inicijativu Građanskog demokratskog foruma, pružila grupa uglednih nevladinih organizacija: Helsinški odbor za ljudska prava, Evropski pokret Srbije i Savez antifašista Srbije uz potpise mnogih građana.

Vođeni smo željom da se kriza oko Kosova rešava politikom trezvenosti i razuma, sagledavanjem realnosti, kako na lokalnom tako i na regionalnom i evropskom nivou. Duže od dve decenije problemi se uvećavaju, a sada je Srbiji ponuđena alternativa: Izlazak iz krize koji bi podigao ugled Srbije u svetu, ubrzao evrointegracije, doprineo stabilnosti i prosperitetu.

Suočeni smo, nažalost, sa snažnim otporom prihvatanju sporazuma. Motivi za protivljenje sporazumu su različiti. Dok su jedni utemeljeni u istoriji, nacionalizmu i nedokučivoj nebeskoj pravdi, drugi su vođeni jeftinim i kratkovidim politikantskim kalkulacijama.

Ono što im je zajedničko je nedostatak vizije, prepoznavanja geostrateške važnosti vremena u kome živimo i svetskih turbulencija koje je Rusija izazvala napadom na Ukrajinu. Usvajanje sporazuma bi doprinelo kako Srbiji tako i građanima Kosova, regionu i demokratskoj Evropi koja je naše odredište. Srbija prihvatanjem sporazuma ne bi kapitulirala, kao što tvrde kritičari, već će dugoročno biti pobednik.

Krajnje je vreme da nedvosmisleno prihvatanje evropskog sporazuma potvrdite brzom implementacijom dogovorenog i da se time konačno Srbija opredeli za Zapad. Naša zemlja bi se oslobodila najvećeg balasta, a Srbima na Kosovu, severno i južno od Ibra, bi se omogućilo da biraju sopstvenu budućnost uz svu podršku koju od matice mogu da dobiju.

Gospodine predsedniče, imajući u vidu politiku Srbije tokom 90-ih koja je dovela do kosovskog epiloga u Kumanovu 09.06.’99., plan koji je pred Srbijom je dobar i ne sme se kalkulisati sa njegovim prihvatanjem. Takođe je važno naglasiti da imate posebnu moralnu i političku odgovornost prema građanima Kosova i Srbije s obzirom na Vašu političku karijeru. Ne zaboravite da samo uspešna društva donose teške odluke. Od Vas očekujemo odluku koja će konačno definisati naše društvo, ne kao društvo koje krišom prihvata plan uz objašnjenje domaćoj javnosti da ništa nije prihvaćeno. Prihvatanje na takav način produbljuje frustracije od sveukupnih poraza koje smo doživeli pre dvadeset četiri godine.

Zoran Vuletić, predsednik GDF