среда, фебруар 21, 2024

Vuletić (GDF): Tadić nije bio spreman na sopstveni reset

Slične objave

Podeli

Vojin Radovanović

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) izjavio je za Danas da GDF na izbore ne izlazi, ali i da podršku na parlamentarnim i beogradskim izborima daju zeleno-levoj koaliciji “Moramo“, kao i njihovoj kanidatkinji za predsednika Biljani Stojković, jer su najbliži vrednostima koje Vuletićeva grupacija zastupa.

Navodi da podršku daju iako nisu saglasni sa svime što “Moramo“ radi, tačnije voleo bi da je “Moramo“ hrabriji u politici koju GDF zastupa oko evroatlantskih integracija i pogleda na Kosovo, jer je “u vremenu rata u Ukrajini jasno zašto je Srbija zarobljena i zašto ne može da vodi samostalno svoju politiku dok formalno ne reši pitanje Kosova“, kaže predsednik GDF.

Do koalicije sa Tadićevom Socijaldemokratskom strankom (SDS) nije došlo i pored toga što su unazad godinu dana sarađivali u pobošljanju izbornih i medijskih uslova, zbog “nepomirljivih razlika“ SDS i GDF.

“Očito je da su oni teški za nas, a mi smo teški za njih. Naši stavovi o Kosovu, nedvosmislena politika koja vodi evroatlantski integracijama i pogled na devedesete godine se prilično razlikuje ipak od Borisa Tadića i SDS. Mislim da tu politiku zastupa i tokom ove kampanje – četiri stuba spoljne politike… a kroz to smo doživeli politički slom i sve poraze“, izjavio je Vuletić, govoreći o političkim razlozima zbog kojih nije došlo do predizbornog dogovara sa Socijaldemokratama.

Vuletić smatra i da bi, u slučaju dogovora, Tadić morao da napravi više kompromisa, i da se ogradi od “loših političkih odluka i aktivnosti koje je imao u prethodnih 20 godina“. Na taj “sopstven reset“ bivši predsednik Srbije nije bio spreman, navodi predsednik GDF.

Upitan da li je bilo šanse da stranke koje su na izborima 2020. godine izašle zajedno u koaliciji “Ujedinjena demokratska Srbija“ izađu i sad na ove, odgovara da to nije postojalo ni u primislimi kao ideja, jer je, kaže, već tokom prošle kampanje GDF uvideo da je “Srbija 21“ Vučićev projekat i da su oni prevarili GDF što se tiče nastupa na tim izborima. “Vrlo brzo smo se mi povukli, Aleksandar Olenik je ostao u toj kampanji sa njima. Nismo hteli da dižemo veću buku. Ne možemo dva puta da budemo nasamareni i da posle bude sve okej sa nama“, rekao je Vuletić.

Iz GDF-a su ranije saopštili da na narednim izborima neće učestvovati, a kao razlog za neizlazak navode povećanje broja neophodnih potpisa pred same izbore sa hiljadu na tri hiljade za grad Beograd, što, smatraju, neminovno dovodi u nepriliku svaku manju i novu političku organizaciju, bez obzira na njene programske i kadrovske potencijale.

“Nema sumnje da su izborni uslovi promenjeni namerno, neposredno pred raspisivanje izbora i da to objašnjava autoritarnu nameru vlasti da eliminiše konkurenciju. Žao nam je što lista odličnih pojedinaca, sastavljena za beogradske izbore, neće biti u konkurenciji sa ostalim takmacima i što će birači ostati uskraćeni za stvarnu, konstruktivnu, alternativnu opciju“, navodi Građanski demokratski forum u saopštenju dostavljenom našoj redakciji.

GDF dodaje da je uz povećanje broja potpisa na njihovu odluku da na izbore ne izađu uticalo i to što, kako smatraju, nisu imali dovoljno medijskog prostora, a takav “nekorektan“ medijski odnos nije im omogućavao “javnu artikulaciju dosledne politike“.

“Mesecima unazad bilo je vidljivo da organizacija koja ima potpuno definisane stavove i o najtežim pitanjima naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao što su pitanja Kosova, odnosa u regionu, odnosa prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ulaska u Evropsku uniju, osude ruske agresije na Ukrajinu, nema dovoljno medijskog prostora i mogućnosti za promociju“, navode iz Građanskog demokratskog foruma.

Navode i da neće odustati od dalje političke borbe, te da imaju nameru da nastave političko delovanje na istim programskim načelima kao i do sada, “ne podilazeći pragmatizmu, populističkom duhu i naglašenim partikularnim interesima“.

“Ne želimo da se pomirimo sa ishodištem koje se, nažalost, nameće da Srbije za služuje vlast kakvu ima, u ovom ili onom obliku. Imajući u vidu da prava građanska, demokratska, proevropska alternativa tek treba da se gradi, nastavljamo naš rad na njenom jačanju, povezujući se sa istomišljenicima, organizacijama i pojedincima iz Srbije i celog regiona“, zaključuju u saopštenju.

(Danas)