уторак, фебруар 27, 2024

Rusko tužilaštvo traži 13 godina zatvora za Navaljnog

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 15. marta 2022. (Beta-AFP) – Rusko tužilaštvo zatražilo je danas 13 godina zatvora za opozicionara Alekseja Navaljnog u slučaju “prevare” i “uvrede sudu”.

Navaljni već služi kaznu zatvora od dve i po godine. Tužiteljka Nadežda Tihonova rekla je da traži zatvorsku kaznu od 13 godina, prenele su ruske novinske agencije.

Od 16. februara 45-ogodišnjem Navaljnom se sudi u okviru zatvorskog kompleksa gde se nalazi na 100 kilometara istočno od Moskve. Istražitelji ga optužuju da je proneverio više miliona rubalja u vidu poklona datih njegovim organizacijama za borbu protiv korupcije, i za “uvredu suda” tokom jednog od njegovih prethodnih ročišta.

Navaljni je 2020. proveo više meseci na oporavku u Nemačkoj posle trovanja nervnim agensom, za šta je okrivio Vladimira Putina.

Uhapšen je u januarau 2021. po povratku u zemlju iz Nemačke i osuđen na dve i po godine zatvora za stari slučaj pronevere koji potiče iz 2014. godine. Ta presuda izazvala je brojne osude na zapadu i sankcije protiv Moskve. U junu 2021. sud je označio njegove glavne organizacije kao “ekstremističke”, što je dovelo do njihovog zatvaranja i sudskog gonjenja brojnih njihovih aktivista. Veliki broj njih je od tada otišao u izganstvo.

Navaljni se nedavno izjasnio protiv ofanzive ruske vojske u Ukrajini i pozvao pristalice da demonstriraju za mir uprkos rizicima od hapšenja i sudskog gonjenja.