среда, фебруар 28, 2024

Vuletić: Deo opozicije porazio sebe – ni idealni uslovi ne mogu da nadoknade nedostatak politike

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. septembar 2021. – Dvodnevni međustranački dijalog vlast – opozicija, uz učešće evroparlamentaraca, završio se, kompromisnim napretkom i odbijanjem dela opozicije da taj napredak prihvati, navodi se u saopštenju za medije Građanskog demokratskog foruma, koji je potpisao predsednik Zoran Vuletić.

Iako je uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, usvojen priličan broj bitnih zahteva opozicije, kao na primer formiranje privremenog nadzornog tela za medije, što je do juče odbijano, kao i dopuna Izborne komisije od strane opozicije, što je bilo teško zamislivo.

Jedan broj opozicionih predstavnika nije podržao završni dokument. Insistirajući na maksimalističkim zahetevima, nepromišljeno i neodgovorno očekujući i obećavajući svojim biračima da će evroparlamentarci obezbediti izvršne odredbe za svako pojedinačno pitanje, ovaj deo opozicije pokazao je svoju nekompetentnost i nerazumevanje pravnog, poitičkog, ustavnog i medijskog sistema Srbije.

Nažalost, time su omogućili i ovakvoj vlasti da i ovoga puta izgleda evropskije i konstruktivnije jer ima nameru da implementira postignuti sporazum i omogući deo promena izbornih uslova.

Građanski demokratski forum je, ističe Vuletić, učestvovao u ovom dijalogu zajedno sa još jednim brojem stranaka koje su se okupile oko zajedničke platforme i ima nameru da i dalje konstruktivno učestvuje u poboljšanju izbornih uslova, pogotovo što je ovoga puta najveći broj predloga GDF uvažen.

Upravo završena druga runda međustranačkog djaloga nije donela spektakularna rešenja niti u potpunosti izmenila okolnosti za izlazak na izbore, ali je rezultirala kompromisom koji jeste napredak, i koji je u ovom trenutku bio moguć, navodi Vuletić u saopštenju..