понедељак, мај 27, 2024

Vuletić: Crkva glavni nosilac srpskog nacionalizma i govora mržnje, Đenović: U vezi LGBT patrijarh bio preblag

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. septembra 2022. – Najnovije kićenje crkvenim odlikovanjima “zaslužnim Srbima” koje im daje Srpska pravoslavna crkva (SPC) predmet je brojnih rasprava, a jutros je bila i Tema jutra Nataše Miljković na N1 televiziji, gde su govorili predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić i verski analitičar Draško Đenović.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ovih dana je dobio (posle onog koji je dobio “za kosovsko rvanje”) je i drugo priznanje SPC, ovaj put od je to usledilo od (pogledajte naziv!) Eparhije novogračaničko-srednjozapadnoameričke a odličje nosi naziv – orden Svetog vladike Mardarija. Dok verski analitičar Draško Đenović veruje da Šešelj “ima poverenje u narodu”, da SPC “hoće da ga ima uz sebe”, da u Haškom tribunalu nije osuđen za ratne zločine i da mu nije dokazano ono za što je optužen, Vuletić kaže da je lider radikala “po svim kriterijumima ratni zločinac”.

Zoran Vuletić (Foto: N1)

Vuletić je podsetio kakvu je kampanju Šešelj vodio u Hrtkovcima i kakve je rezultate dala, ali da ga i pored toga ima mnogo u javnosti, pominjući Hepi TV i Pink, gde su on, Veselin Šljivančanin i kapetan Dragan česti gosti. Govoreći o kriterijumima po kojima Crkva odlikuje svoje laureate, Vuletić je pomenuo dva: Promoterima srpskog nacionalizma (koji nas je uništio 90-ih godina) i onima koji su spremni da plate, pominjući Sinišu Malog koji SPC donira “našim parama” i Miroslava Miškovića i braću Karić.

Đenović smatra je takav pristup u suprotnosti sa Hristovim učenjem” i naglasio da, u Šešeljevom slučaju” eparhija koja ga je nagradila može da to učini i bez (pitanja i saglasnosti) Sinoda SPC. Vuletić je istakao izostanak saglasnosti sa odlikovanjem Aleksandra Vučića, kada jedan deo vladika nije hteo da prisustvuje tom činu.

“Ima li neko u ovoj Srbiji ko misli da u Srebrenici nije bio genocid, da je Kosovo izgubljeno upravo Šešeljevim, Vučićevim i Dačićevim ‘rvanjem'”, kazao je Vuletić i pomenuo obrazloženje Crkve prilikom odlikavanja Milorada Vučelića. “On je odlikova  za profesionalni rad, iako je bio srpski Gebels. Vučelić je sa RTS otpusio 1.100 zaposlenih zbog toga što se nisu slagali sa njegovom ratnohuškačkom politikom”.

Draško Đenović (Foto: N1)

“Najveći deo naroda u crkcu ide zbog Boga a ne zbog hijerarhije i crkva im pomažu da iskažu svoje verovanje u Boga”, kaže Đenović, uz konstataciju da danas odlikovanje “danas ne znače ništa”. Vuletić je mišljenja da su posledice takvog odnosa Crkve tragične po društvo i da je sadašnji patrijarh Porfirije “nastavljač ratnohuškačke politike”. On je pomenuo davnašnju izjavu zločica Željka Ražnatovića Arkana koji je govorio da mu je vrhovni komandant patrijarh Pavle i da se od devedesetih ništa nije promenilo. “Sve vreme – nacionalizam, govor mržnje, teritorije, velika Srbija. Crkva nosi velikosrpsku ideologiju”, ističe Vuletić.

Pomenut je Evroprajd. Prajda će biti, kaže Vuletić i podseća da je svojevremeno u najavi ove manifestacije Ana Brnabić u svojstvu premijerke dala garancije u pogledu bezbednosti za održavanje ove manifestacije i kritikovao jučerašnji izjavu patrijarha, koja je, prema Đenovićevom mišljenju, bila – preblaga.

Više u video prilogu N1.

D. B.