среда, мај 29, 2024

U Beogradu otvorena LGBT manifestacija Nedelja ponosa

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. septembra 2022. (Beta) – Podizanjem zastave “Evroprajda 2022” ispred Palate Srbija, danas je u Beogradu otvorena LGBTI+ manifestacija Nedelja ponosa.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić najavio je da će tokom Nedelje ponosa biti održano “sve što je planirano”, od filmskih projekcija, koncerata i konferencija o ljudskim pravima do šetnje najavljene za subotu, 17. septembar.

“LGBT zajednici u Srbiji trebaju prava i mislim da će Evroprajd to doneti”, rekao je Miletić na otvaranju manifestacije i dodao da LGBT aktivistima prvi put nije dozvoljeno da Nedelju ponosa otvore u Skupštini Beograda zbog čega su skup otvorili ispred Palate Srbija.

“Podižemo zastavu ispred institucija jer želimo primene zakona odmah, nema vremena za čekanje”, kazao je Miletić i istakao da od nove vlade i parlamenta očekuje da usvoje zakon o istopolnim zajednicama. Rekao je da je stadion na Tašmajdanu nova lokacija za koncerte, a da će eventualna izmena maršrute šetnje biti objavljena danas ili sutra.

Koordinator Beograd Prajda Marko Mihailović izjavio je da se oseća “posramljeno” jer danas stoje ispred institucije koja nije uradila dovoljno za prava LGBT osoba, naglašavajući da na otvaranje nisu došli predstavnici grada i države. Istakao je da će zahtevi ovogodišnjeg prajda biti isti kao i 2017. godine, jer od tada ništa nije usvojeno, naglašavajući da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema Zakon o istpolnim zajednicama.

On je dodao da još uvek čekaju odluku MUP-a o eventualnoj zabrani šetnje i izrazio nadu da do te zabrane neće doći, naglašavajući da će u okviru nedelje ponosa svakako biti održani svi najavljeni dogadaji i da nikada ranije na njima nije bilo većih problema.

“Bezbednost ne bi trebalo da bude problem, policija bi trebalo da obezbedi sve dogadjaje. Pitanje je samo šetnja”, rekao je on. Mihailović je rekao i da će ovogodišnja “kuma prajda” biti reperka Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC.

Predsednica Evropske asocijacije prajdova (EPOA) Kristin Garina ocenila je da je to najvažniji Prajd koji organizuju u 13 godina koliko postoji ta asocijacija. “Opozicija koja vam se suprotstavlja ukazuje koliko je bitan ovaj Evroprajd”, istakla je ona.

Novinarima se nakon zvaničnog otvaranja obratila i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, koja je naglasila da joj je žao zbog nerazumevanja koje je izraženo na skupu “Litije za spas Srbije” i “Molebanu za spas porodice i braka”, koji je služio patrijarh Porfirije.

“Po prirodi svog posla, oni bi trebali da šire mir i razumevanje među ljudima. Žao mi je zbog tolikog nerazumevanja potreba i emocija naših LGBT sugradjana. Moram da priznam da istinski ne razumem kako sve to narušava naš identitet, našu porodicu”, istakla je poverenica. Po njenim rečima, sigurna je da je slučajeva diskriminacije mnogo više od onih koji se zvanično prijavljuju, jer postoji “jedna velika socijalna distanca kada se radi o LGBT sugradđnima”.

Janković je istakla da treba istražiti šta se dogodilo u društvu i šta je dovelo do tolikog nerazumevanja i zašto se tolika tenzija podigla. Ona nije mogla da precizira da li će učestvovati na šetnji u okviru Evroprajda, ako policija zabrani taj skup.

Skupu su prisustvovali i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre.

Otvaranje manifestacije proteklo je bez incidenata, a veliki broj policajaca obezbedjivao je skup. Desetak građana, protivnika održavanja te LGBT manifestacije, okupila se u Bulevaru Mihajla Pupina, noseći transparente i ikone.