четвртак, јун 13, 2024

Vučić zahvalan nemačkoj kancelarki na svemu što je (u)činila za Srbiju

Slične objave

Podeli

Predsednik Srbije je izjavio posle razgocora sa nemačkom kancelarkom da je protiv zamrznutog konflikta između Beograda i Prištine i dodao da zna da se “niko u Srbiji neće obradovati” tim njegovim rečima. “Ja mislim da je dobro da taj problem rešava ova generacija, a da ga ne ostavljamo u nasleđe. 

BEOGRAD, 13. septembra 2021. – Nakon dočeka nemačke kancelarke ispred Palate federacije uz mere bezbednosti koje kao da i nisu bile primerene značaju gošće Beograda, Aleksandar Vučić je na početku svog obraćanja pred novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare bezbroj puta zahvalio Merkelovoj na svemu što je tokom svog mandata učinila ne samo za Srbiju nego i za zapadni Balkan.

Predsednik Srbije je rekao da su ona i kancelarka razgovarali o svim pitanjima vezanim za region i donose dve zemlje, istakavši integraciju Srbije i zapadnog u Evropsku uniju i usklađenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Unije. Bilo je, rekao je Vučić, razgovora i o odnosima u regionu, razgovorima Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Vučić je apostrofirao pomoć Nemačke i njene vlade oko izgradnje puteva na najsiromašnijem jugu Srbije i obnovi Biblioteke (pola miliona evra) nedaleko od Kalemegdana i centra Beograda koja je bombardovana tokom II svetskog rata.

Vučić je izjavio da je protiv zamrznutog konflikta između Beograda i Prištine i dodao da zna da se “niko u Srbiji neće obradovati” tim njegovim rečima. “Ja mislim da je dobro da taj problem rešava ova generacija, a da ga ne ostavljamo u nasleđe. Ali to mora da bude kompromisno rešenje, a ne rešenje koje će da bude ponižavajuće i poražavajuće za Srbiju”. Svestan da je rešavanje odnosa Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU, Vučić je rekao da se zbog toga i “vodi taj dijalog na ozbiljan i odgovoran način”. “Spremni smo uvek da razgovaramo o svim mogućim kompromisnim rešenjima, da ih ponudimo, da razgovaramo o tome, da pre toga uredimo naše odnose da imamo potpuno slobodan protok robe, ljudi, usluga, kapitala. Da približimo jedni druge, a onda sam siguran da će neka vrsta kompromisnog rešenja biti bliža i za jednu i za drugu stranu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Srbija postigla “niz rezultata u reformama”, ali da i njoj i celom regionu predstoji dug put do članstva u Evropsku uniju. Ona je rekla da joj je drago da čuje “da se Srbija intentzivno bavi reformama pravosuđa”.
“Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama zapadnog Balkana.

Merkel je navela da EU ima veliki geostrateški inetres da sve zemlje zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost uticaja iz drugih područja ako Unija ne deluje dovoljno brzo u nekim situacijama. Ona je ohrabrila Srbiju da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu i dodala da ekonomski uspesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati. Merkel je rekla da su Srbija i Nemačka blisko povezane i istakla da su odnosi u ekonomiji i kulturi između Nemačke i Srbije davno uspostavljeni.

Sa Vučićem je, rekla je, tokom godina saradnje uspostavila odnos punog poverenja i da je njihov odnosa odlikovala iskrenost u razgovorima i sposbnost da se druga strana sasluša. “Upoznala sam Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja nego uvek pokušava da sprovede ono što je obećao”, kazala je nemačka kancelarka.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, Merkel je rekla da mora da bude otvorena i za ostale tri zemlje Zapadnog Balkana. Ta će inicijativa možda dovesti do napretka, rekla je, uz napomenu da ne bi želela da neki imaju utisak da postoji neki – poseban klub. “Procesi moraju da budu otvoreni. Ako od šest zemalja (Zapadnog Balkana) tri kažu da žele da naprave neki korak, mora biti jasno da će i četvrta zemlja biti uključena kada kaže da želi i ona da učestvuje. Uvek moramo imati kao cilj da to bude na kraju svih šest zemalja”, kazala je Merkel.

Povodom budućnosti inicijative Berlinski proces koju je ona inicirala radi bržeg približavanja zapadnog Balkana EU Merkel je rekla da je optimista i da će njen naslednik na mestu kancelara, ko god to bude, nastaviti sa tim aktivnostima.

Pred susret Angele Merkel i Aleksandra Vučića u Palati federacije predsednik Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović izjavio govoreći ispred povećeg transparenta da je odlazeća nemačka kancelarka “devet godina podržava diktaturu u Srbiji” i ocenio da je kriva jer podržava režim koji je odustao od evrointegracija.

“Krivi ste jer podržavate Aleksandra Vučića, koji je zatro demokratiju u Srbiji, koji pogazivši Ustav i zakone sprovodi samovolju. Krivi ste, gospođo Merkel jer je naša zemlja svrstana u neslobodne države sa hibridnim sistemom, u kojoj ne postoje slobodni izbori i u kojoj se zatire opoiciono i svako drugačije mišljenje”, rekao je Veselinović i dodao da podrška evropskim integracijama među gradjanima Srbije nikada nije bila manja i da je za to odgovoran režim koji je ona podržavala.

D. B.