среда, фебруар 28, 2024

Vučić: Srbiju ne interesuju ratovi, vojsku jačamo zbog odbrane

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. juna 2021. (Beta) – Na poligonu “Pešter” kod Sjenice, danas je, uz učešće 2.300 pripadnika Vojske Srbije održaana združena taktička vežbe s bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021”, u prisustvu državnog i vojnog vrha Srbije, diplomatskog kora i komandanta Kfora na Kosovu.

Vežbu na Pešteru izvele su jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.

Vojnicima je posle završnog dana vežbe koja je, uz učešće 15.000 vojnika, počela 15. juna na više lokacija u Srbiji, predsednik Srbije Aleksandr Vučić je čestitao na “fantastično izvedenoj vežbi”. Snaga naše Vojske biće uvećena u narednih devet meseci a to pokazuje i ekonomsku snagu države”, rekao je Vučić i najavio nastavak vojnog opremanja i kupovinu bespilotnih letilica.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je na vežbi na Pešteri bilo 11 aviona “MIG-29” od koji je osam upotrebilo rakete i rekao da je bilo angažovano i deset aviona “orao”, kao i četiri aviona G 4, a učestvovali su i modernizovani tenkovi T-72 i M-84 i istakao da Srbiju ne interesuju nikakvi ratovi niti sukobi, već da jača vojsku radi odbrane.

Vučić je zahvalio i komandant Kfora što je prisustvovao vežbi kojoj su  prisustvovali i veterani s Košara i član Predsedništva BiH, Milorad Dodik.