четвртак, јул 25, 2024

Vučić: Neću pustiti ‘neke službe’ da daju šuster-mat drugi put pitanju iskopavanja litijuma u Srbiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. jula 2024. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće pustiti “nekim službama” da drugi put daju “šuster – mat” po pitanju iskopavanja litijuma u Srbiji, kao što su, kako je rekao, to uradili prošli put, i pozvao je lidere protesta “Ne damo Jadar” da idu zajedno na poligraf, da se vidi ko je “plaćen”.

“Oni neka izaberu mesto za poligraf, pa da vidimo da li su primili pare. Je li taj (Nebojša) Petković i njegova porodica primila pare, ti govornici, je li taj Blagojević primio 700.000 evra ili nije, ili sam ja primio nešto. Oni danas protiv, a ja bez dinara za, znate zašto, jer je meni Srbija važna”, rekao je Vučić novinarima posle sednicce proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba VS u Beogradu.

On je rekao da postoje ljudi koji se bore za nešto, imaju ideale, i da njega niko ne može da ga utiša i spreči da govori o tom projektu, jer, kako je rekao, zna da je to put u ogroman napredak Loznice, Rađevine i Podrinja, kao i Srbije.

Dodao je da neće dozvoliti izvoz litijuma iz Srbije, ako to bude moguće, već izvoz litijumskih baterija, kako bi ekonomski napredak u zemlji bio obezbeđen.

Petković: Može na poligraf ali uživo na RTS

Nebojša Petković (Foto: danas.rs)

Nebojša Petković iz udruženja “Ne damo Jadar” izjavio je danas da prihvata poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da idu na poligraf o projektu Rio Tinta, ali uživo u studiju Radio-televizije Srbije.

“Ukoliko je poziv ipak ozbiljan, nije problem da se odazovemo, ali ne kod njegovog privatnog poligrafiste, već kod nekog nezavisnog stranca”, rekao je Petković za televiziju N1.

Vučić je ranije danas pozvao lidere protesta “Ne damo Jadar” da idu zajedno na poligraf, da se vidi ko je “plaćen”.

“Najtužnije je što jedan pravnik poseže za poligrafom pored gomile institucija, koje ne rade, koje treba da pošalje na teren da utvrde kolika je šteta nastala istraživanjem 500 i nešto bušotina da utvrdi ko je dozvolio da se, možda milioni litara isplake prosipaju na gradsku deponiju u Loznici”, rekao je Petković.

Kazao je da je njegova porodica danima na meti “hajke provladinih” medija, koji, kako je rekao, objavljuju neistine da je prodao zemlju kompaniji Rio Tinto za 750.000 evra.

“Imali smo čak i jednu pretnju u nedelju. Priča se o cifri od 750.000 evra. Znači vrlo lako može neko da se zaleti i da dođe da nam otima pare, a mi te pare nismo uzeli. Znači to je jedna kampanja neviđena prema nekom običnom građaninu”, rekao je on.

Petković je rekao da je njegov otac prodao njivu od 30 ari, za “nešto” manje od pet hiljada evra, ali da, kako je rekao, on nema ništa sa tim.

“Čim sam saznao za to, odmah sam se oglasio, ogradio. Na stranici udruženja ‘Ne damo Jadar’ okačio sam snimak od pre tri godine da ja sa tim nemam ništa. Ja zaista sa tom prodajom nemam ništa, nisam ništa nikad uzeo, potpisao bilo šta što ima veze sa Rio Tintom”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Vučić u priču pokušava da ubaci Marka Blagojevića, koji, kako je naveo, jeste prodao svoju zemlju Rio Tintu, ali da prema njegovim saznanjima nikada nije učestvovao u bilo kakvim protestima protiv rudnika litijuma.