петак, јул 12, 2024

Vučić i TV Pink poricanje genocida u Srebrenici koriste za targetiranje aktivistkinja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. maj 2024. – Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) osuđuje prikazivanje video materijala na televiziji Pink, tokom gostovanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u nedelju 19. maja u kome su fotografije i izjave aktivistkinje YIHR Mile Pajić i preminule dramaturškinje i aktivistkinje Borke Pavićević, osnivačice Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) zloupotrebljene kao sredstvo prljave kampanje koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke usmerene protiv pokreta Kreni Promeni. Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije prvi put da komentarom ovakvih video materijala tokom svog gostovanja normalizuje i podstiče političku propagandu, mržnju i nasilje.

Zahtevamo od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da sankcioniše RTV Pink kao i odgovorne osobe ovog medija zbog prikazivanja video snimka. Zaštitnik građana, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija moraju reagovati kako bi se ova praksa zloupotrebe televizijskog sadržaja zaustavila. Video materijal koji je objavljen u nedelju 19. maja ima isti pečat i potpis kao i kampanje linča koje su bile usmerene protiv novinara Dinka Gruhonjića i Ane Lalić Hegediš.

Da je reč o praksi targetiranja mirovnih aktivistkinja govori i podatak da je programska direktorka YIHR Sofija Todorović u petak 18. maja primila preteće pozive i poruke uznemirujuće sadržine uz upozorenje da će njen broj telefona biti objavljen na Telegram grupama gde se dele sadržaji koji pozivaju na mržnju i nasilje. O ovom slučaju policija je obaveštena.

Manipulisanje sadržajem privatnih fotografija aktivistkinje Mile Pajić svedoči u prilog činjenici da je u toku targetiranje mladih koji imaju drugačiji stav od predstavnika vlasti po pitanju ratne prošlosti. Ni premijer Vučević ni predsednik Vučić do danas nisu osudili pretnje koje su upućene  aktivistkinjama YIHR, među kojima je i Mila Pajić, zbog toga što su podržale usvajanje teksta rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici.

U pomenutom video snimku su takođe zloupotrebljene izjave Save Manojlovića, Dušana Teodorovića, Biljane Stojković i Dušana Petričića, a van konteksta je iskorišćen isečak iz video materijala YIHR kako bi se obmanula javnost.

Na ovaj način Vučić i TV Pink poricanje genocida u Srebrenici, koje je prevashodno uvreda za porodice žrtava, koriste i kao sredstvo za targetiranje aktivistkinja kao i udruženja koji pozivaju predstavnike vlasti da podrže tekst rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici o kom će se glasati u četvrtak 23. maja. Na taj način istaknuti pojedinci i organizacije civilnog društva i njeni predstavnici postaju kolateralna šteta obračuna političkih partija u kojima su sva sredstva dozvoljena.