уторак, март 5, 2024

Vučić: Bez saglasnosti sa Prištinom

Slične objave

Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se posle sastanka u Briselu. “Oni su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. I nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama. Bio sam veoma blag, jer nisam želeo da ukažem na druge stvari, zbog potpunog odsustva realnog odgovora”, rekao je Vučić u razgovoru sa medijima posle sastanka.

Prištinska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali i ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština naglasio je Vučić. On je novinarama, nakon sastanka u dijalogu Beograda i Prištine, kazao da je za Srbiju važno da sačuva stabilnost i mir.

Vučić je izjavio da je uplašen za sudbinu Srba mnogo više nego ranije jer, kako kaže, sada razume ko upravlja u Prištini. Na sastanku u Briselu on je govorio o principima i o potrebi da se pronađe svako mesto gde je sahranjen svaki Srbin i Albanac, i od Kurtija zatražio da se poštuje što je do sada dogovoreno. Na pitanje da li su se strane o nečemu saglasile, on je kazao – ni oko čega.

 

Tužba za genocid

Vučić je nezadovoljan suštinom razgovora, a na Kurtijeve pretnje da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije, Vučić je rekao da učini i da prestane da preti. “Ali, ako dođete i kažete: došao sam samo da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo, onda vam je jasno da nije došao na dijalog, već da provocira. Predsednik Srbije je na kraju istakao da je Srbija i dalje opredeljena za dijalog i da će nastaviti da razgovara sa kosovskim Albancima.

M. M.