субота, јул 13, 2024

Vladimir Pajić: Reke u Srbiji pretvorene u deponije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. jul 2024. – “Na samo 130 km sliva dve reke, Ibra i Zapadne Morave, a na potezu od Kraljeva do Kruševca, mi smo pri našem spustu kajacima naišli na preko 40 deponija na samim obalama reka. Te su deponije divlje uglavnom građevinske ili deponije individualnog, kućnog otpada. Pored toga na nekoliko mesta smo naišli na organski otpad poput leševa domaćih životinja.” rekao je juče Vladimir Pajić narodni poslanik i član predsedništva Pokreta slobodnih građana na konferenciji za medije gde je predstavio fotografije zagađenja reka.

Foto: agronews.rs

Pajić je pokazujući deponije na rekama naglasio: “Najstrašnija situacija na koju smo naišli je zapaljena deponija između Stubla i Medveđe koja je gorela 10 sati a nakon toga se obrušila u Zapadnu Moravu. To su pratile eksplozije boca iz građevinskog materijala i užasno zagađenje vazduha.”

“Potpuno je jasno da se ovde radi o nemaru lokalnih, gradskih i mesnih vlasti i o jednoj kulturi zapuštanja naših reka i voda koje na kraju pijemo. Ekologija se nalazi na raskrsnici između političkih odluka i kulturnih obrazaca i od ova dva elementa će zavisiti naš odnos prema životnoj sredini.” kaže Pajić.

“Ovakve deponije se ne mogu ukloniti volonterskim akcijama i dobrom voljom pojedinaca. Neophodna je sveobuhvatna akcija lokalnih vlasti kako bi se ovaj problem rešio koja podrazumeva uklanjanje deponija, stalno čišćenje, veću kontrolu i jače kaznene mere za sve one koji prljaju naše reke.” zaključio je Vladimir Pajić i predložio mere za hitnu sanaciju reka u Srbiji.

D. B.