среда, мај 29, 2024

Vjosa Osmani traži podršku SAD za članstvo u NATO

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 17. marta 2022. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani je u pismu upućenom američkom predsedniku Džou Bajdenu zatražila da Sjedinjene Američke Države podrže Kosovo za učlanjenje u NATO.

Kako prenosi Koha.net, kosovska predsednica u pismu govori o napretku i transformaciji Kosova iz novonastale ratom razorene države u demokratsku. “Evroatlantske integracije su uvek bile naš cilj ali danas, u kontekstu događaja bez presedana na evropskom kontinentu, to je glavni prioritet naše nacionalne bezbednosti. Evropa se suočava sa najmračnijim i najopasnijim vremenima od kraja hladnog rata. Pošto delimo isti cilj zaštite i unapređenja globalne bezbednosti, pristupanje Kosova NATO-u je imperativ”, navodi se u pismu predsednice Osmani.

Prema njenim rečima, argumenti protiv ulaska Kosova u NATO ne uzimaju u obzir bezbednosni imperativ na zapadnom Balkanu i ne služe interesima slobodnog demokratskog sveta, koji je pod sve većom opsadom autoritarnih tendencija i njihove agresivne politike. Osmani je u pismu rekla da je Kosovo već dokazalo zašto zaslužuje, veruje i treba da bude deo evroatlantske porodice.