субота, јун 22, 2024

Geox zatvara fabriku u Vranju

Slične objave

Podeli

VRANJE, 29. jula 2021. – Italijanska fabrika obuće “Geoks” zatvara fabriku u Vranju, nakon što je period subvencionisanja od strane države završen. Ova kompanija je prema ugovoru sa Vladom Srbije potpisanim 8. oktobra 2012. godine dobio od države 11,25 miliona evra (1,4 milijarde dinara), odnosno subvenciju od 9.000 evra po zaposlenom za investiciju od 15,8 miliona evra u pokretanje proizvodnje u Vranju u roku od tri godine uz obavezu zapošljavanja najmanje 1.250 ljudi.

Godinama unazad stručna javnost traži od državnih organa analize efekata privlačenja stranih direktnih investicija i ostaje uskraćena za potpun odgovor. Ovih dana u javnosti je odjeknula vest da je italijanski proizvođač obuće Geoks odlučio da napusti Srbiju, nakon isticanja državnih subvencija, i verovatno preseli proizvodnju u neku susednu zemlju gde će opet dobiti pomoć države i još jeftiniju radnu snagu. Otvara se pitanje da li nas čeka talas takvih poteza u narednim godinama i kakvi su onda efekti subvencija. Da li se isplati privlačiti investitore koji su tu samo dok traje državna pomoć, obzirom na uložene milione budžetskog novca i kakav to ima uticaj na domaća preduzeća u toj industriji?

Od 2016. do kraja 2020. godine ova kompanija je na osnovu finansijskih izveštaja iz APR-a na bruto plate zaposlenih potrošila 3,8 milijardi dinara, pa je tako subvencija pokrila skoro 40 odsto ukupnih troškova radne snage. Ako uzmemo u obzir izjave zvaničnika da se subvencije isplate kroz uplate poreza i doprinosa, stvari u ovom slučaju ne stoje baš dobro. Naime, kompanija je za ovih pet godina za poreze i doprinose na teret poslodavca platila državi 640 miliona dinara, a još za porez na imovinu i druge lokalne poreze i naknade oko 54,5 miliona dinara. Poreza na dobit nije bilo pošto je, iako je ostvarena dobit u četiri godine osim 2020, iskorišten poreski kredit. Onda ispada da je Geoks od države dobio dvostruko više subvencija nego što je za pet godina uplatio u budžet.

Prema ocenama ekonomskih stručnjaka ovakav vid privlačenja investitora očigledno nije isplativ po državu, što se da jednostavno utvrditi, izračunajući šta je od resursa i sredstava dato u odnosu na ono što je zauzvrat dobijeno.

M. M.