уторак, мај 28, 2024

Većina Crnogoraca misli da je Abazovićeva vlada više okrenuta interesima SPC i Srbije

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 14. oktobra 2022. (Beta) – Većina crnogorskih građana misli da je vlada Dritana Abazovića, kojoj je u avgustu izglasano nepoverenje, više okrenuta interesima Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Srbije nego Crne Gore, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR.

Da je Abazovićeva vlada više okrenuta interesima SPC i Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića, smatra 56 odsto ispitanih, rekao je izvršni direktor agencije DAMAR Vuk Čađenović.

Čađenović je kazao da potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC oko 36 odsto crnogorskih građana ocenjuje kao brzopleto. Da se Crna Gora kreće u pogrešnom smeru smatra 62 odsto ispitanih, a da ide u dobrom 21 odsto, dok nešto više od petine građana misli da je zemlja u stanju stagnacije, naveo je Čađenović.

Dodao je da 53 odsto građana smatra da su vanredni izbori najbolje rešenje za izlazak iz krize. Na skali od jedan do pet, Abazovićeva vlada je dobila ocenu 2,25 i lošije je ocenjena nego prethodni kabinet, na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić, pokazalo je istraživanje.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević rekla je da Abazoviću “uopšte ne veruje” 46,9 odsto građana. Uljarević je kazala da sprovedeno ispitivanje nije povezano sa istraživanjem rejtinga političkih partija niti sa predstojećim lokalnim izborima, koji će biti održani 23. oktobra u Podgorici i još 13 gradova.

Čađenović je naveo da je više od polovine ispitanih izjavilo da živi isto kao i prethodne godine, i da 80 odsto njih smatra da socioekonomske teme nisu u fokusu političara.
On je rekao da građani najviše poverenja imaju u zdravstveni sistem, policiju i obrazovni sistem, a da najmanje veruju političarima.