субота, јул 13, 2024

Umro Žarko Laušević

Slične objave

Podeli

Čuveni srpski glumac Žarko Laušević preminuo je danas u 63. godini.

„Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević„, potvrdila je Anita Laušević Tanjugu u ime porodice.  O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Laušević hospitalizovan pre nekoliko meseci. O zdravstvenom stanju legendarnog glumca pisalo se u više navrata tokom prethodnog perioda. Krajem avgusta javnost je pogodila vest o njegovoj bolesti kada je završio u bolnici „Bežanijska kosa“ nakon što su mu ustanovili problem sa plućima.

Žarko Laušević je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“. Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“ (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Dana 31. jula 1993. godine, Laušević i njegov pet godina stariji brat Branimir, Mili, napadnuti su od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala „Epl“. Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Izvor: nova.rs