четвртак, јул 25, 2024

Borović: Suđenje za ‘Jovanjicu 2’ neće početi dok se ne promeni vlast

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. novembra 2023. (Beta) – Advokat Borivoje Borović izjavio je danas da suđenje u predmetu “Jovanjica 2” neće početi dok se ne promeni republička vlast.

Komentarišući to što je danas po 21. put odloženo pripremno ročište, Borović je agenciji Beta kazao da je suđenje za Jovanjicu pod apsolutnom kontrolom vrha vlasti na čelu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Predmet Jovanjica je od samog početka pod očiglednom političkom kontrolom. Vlast nije uspela da spreči optuženje za ‘Jovanjicu 1’, ali sada za ‘Jovanjicu 2’ hoće da blokiraju ceo predmet”, rekao je.

Prema Borovićevim rečima, suđenje za “Jovanjicu 2” neće biti održano dok se ne promeni republička vlast. “Jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi je državni projekat u koji je učestvovao vrh vlasti. Suđenje za ‘Jovanjicu 2’ sigurno neće početi dok se ne promeni republička vlast. Vlast opstruiše i suđenje u predmetu ‘Jovanjica 1’, tako što smenjuju i prete inspektorima koji su otkrili plantažu marihuane, a sve okrivljene su pustili da se brane sa slobode”, ocenio je Borović.

Nastavak pripremnog ročišta u postupku “Jovanjica 2” po 21. put je odložen u Specijalnom sudu za organizovani kriminal jer su advokati odbrane tražili izuzeća tužilaca.

Odbrana je tražila izuzeće postupajućeg tužioca Saše Drecuna, a taj zahtev je odmah odbijen.

Odbrana je tražila i izuzeće tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića kao i izuzeće vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac. Kada se o tome bude donela odluka, zakazaće se nastavak pripremnog ročišta.

Optužnica u predmetu “Jovanjica 2” je uglavnom podneta protiv pripadnika bezbednosnih službi: BIA, VOA i MUP-a, koji se sumnjiče da su obezbeđivali plantažu marijuane i da su prvooptuženom Predragu Koluviji dostavljali poverljive informacije iz policije, kao i falsifikovane službene isprave.

Pored Koluvuje, koji se tereti kao organizator ove grupe optuženi su i Aleksandar Tošić, Branislav Radosavljević, Radovan Bojović, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanović, Miloš Teofilović i Slaviša Milinković.

Svi okrivljeni se brane sa slobode, osim pripadnika Vojnoobaveštajne agencije Saše Vujisića koji je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.